Az év turisztikai újságírója - Vég Márton

Idén is átadták az „Az év turisztikai újságírója" díjat a 21. Turisztikai Díjátadó Gálán és Évadnyitó Fogadáson. A Magyar Turizmus Zrt. a 2006-ban alapított díjjal a turisztikai ügyekben jártas újságírói kör működését és bővítését kívánja segíteni. Olyan nagyközönségi újságírók szakmai munkásságát ismeri el, akik rendszeres, objektív tájékoztatást adnak a magyar turizmus aktuális kérdéseiről, és pozitív írásaikkal hozzájárulnak a téma társadalmi presztízsének növeléséhez.

A Magyar Turizmus Zrt. folyamatosan nagy hangsúlyt fektet a turizmus gazdasági és társadalmi jelentőségének elismertetésére, s ebben nagymértékben támaszkodik a mérvadó és minőségi sajtóorgánumok újságíróira is. Az év turisztikai újságíróinak választott zsurnalisztáknak jelentős szerepük van az erre irányuló üzenetek továbbításában és a szemléletformálásban is.

 

A 2012. év turisztikai újságírója díjat Vég Márton, a Világgazdaság újságírója vehette át.

Az elbírálás szempontjainak megfelelően, Vég Márton egész évben kiemelt figyelemmel kísérte és írásaiban feldolgozta a magyar turizmus aktualitásait. Az újságíró 2005 júniusában került a Budapesti Reggel Axel Springer Központi Szerkesztőség Budapest és belpolitika rovatához, majd 2009 márciusától a Világgazdaság munkatársa, ahol előbb a politikai, majd 2012 januárjától a turisztikai témák feldolgozásáért felel. Kiemelt területként foglalkozik még a szerencsejáték-ipar, a postai szolgáltatások, a filmipar és a médiapiac eseményeivel. 2004-ben a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem Államigazgatási Főiskolai Karán szerzett igazgatásszervező diplomát, majd 2005-ben a Népszabadság Oktatási Központban felsőfokú OKJ-s újságíró végzettséget. Első cikkeit a Hankiss Elemér által életre hívott Találjuk ki Magyarországot! mozgalom számára írta, azóta a Budapesti Reggelben, a Vasárnap Reggelben, az Axel Springer megyei napilapjaiban, a Világgazdaságban és a Menedzser Magazinban jelennek meg írásai. A turisztikai témák közül tavaly főleg a Malév csődjét követő változásokat, a nemzeti turisztikai marketingtevékenységhez kapcsolódó témákat, illetve a SZÉP-kártya pozitívumait és negatívumait igyekezett objektíven bemutatni.

A Világgazdaság, az Axel Springer megyei napilapjai és a Vasárnap Reggel – Vég Márton cikkein keresztül – 2012-ben rekord mennyiségű írással és megjelenéssel járultak hozzá a turizmus eseményeinek és aktualitásainak gazdasági oldalról való bemutatásához.

 
 
 
 

 

Népszerű bejegyzések