Novemberben is többlettel zárt a külkereskedelmi mérleg


A KSH legfrissebb gyorstájékoztatója szerint a 2012. január-november közötti időszakban a kivitel volumene 1,5, a behozatal volumene pedig 0,4 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához képest. A külkereskedelmi mérleg többlete ebben az időszakban 1 947 milliárd forintot (6,7 milliárd eurót) ért el. Ez forintban mérve 59 milliárd forinttal meghaladja, euróban mérve azonban az árfolyamváltozás miatt 23 millióval alulmúlja a 2011 első tizenegy hónapjában regisztrált értéket.

A 2012 októberében tapasztalt igen dinamikus kiviteli és behozatali bővülés után novemberben csökkenést regisztráltak a külkereskedelmi termékforgalomban: a kivitel 4,3, míg az import 4,6 százalékkal csökkent a tavalyi év azonos időszakához képest. A külkereskedelmi termékforgalom többlete az év tizenegyedik hónapjában is jelentős volt, értéke 186,7 milliárd forintot, azaz 659,5 millió eurót tett ki.

Az árufőcsoportonkénti bontást tekintve látható, hogy a gépek és szállítóeszközökön kívül minden kategóriában emelkedett a kivitel volumene 2012. január-november között. A gépek és szállítóeszközök exportvolumene 2,8 százalékkal esett vissza, míg az import stagnált a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva. A főcsoporton belül az energiafejlesztő gépek és berendezések, az irodagépek és gépi adatfeldolgozó berendezések valamint a közúti járművek kivitele jelentősen bővült.

A feldolgozott termékek mindkét irányú külkereskedelmi forgalma dinamikusan növekedett a 2012. január-november közötti időszakban a bázisidőszakhoz viszonyítva: a kivitel volumene 7,4, az importé 4,4 százalékkal emelkedett. Az energiahordozók terén is bővült az exportvolumen (6,5 százalékkal), míg az import 4,9 százalékkal esett vissza. Az élelmiszerek, italok és dohánytermékek kivitelének volumene 6 százalékkal emelkedni tudott, az árufőcsoport importjának volumene pedig 5,6 százalékkal csökkent a tavalyi év azonos időszakához képest.

2012 első tizenegy hónapjában legfontosabb kereskedelmi partnereink, az EU tagállamai felé a kivitel volumene 1,5 százalékkal bővült, ugyanakkor importunk 2,7 százalékkal emelkedett. Külkereskedelmi mérlegünk aktívuma így ezen országokkal szemben 118 milliárd forinttal csökkent, azonban még így is igen jelentős, 2 588 milliárd forintot ért el.

Ezzel szemben az EU-n kívüli országokkal való kereskedelmünk mérlege javulni tudott: 2012. január-november között az egy évvel azelőttinél 177 milliárd forinttal kevesebb, 641 milliárd forint volt a hiányunk ezen országok felé. A deficit csökkenésének hátterében az export 1,4 százalékos növekedése és az import 4,7 százalékos csökkenése állt.

 

 

Népszerű bejegyzések