Az MKE vezetői az MRK ünnepi ülésén és a Magna Charta Universitatum ceremóniáján vettek részt Pécsett

Augusztus 30-31-én a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora és kutatási rektorhelyettese, prof. Csanádi Judit és prof. Peternák Miklós részt vettek a Pécsi Tudományegyetem alapításának 650. évfordulója alkalmából tartott ünnepi Rektori Konferencián. Az esemény kiemelt részekként került sor a Magna Charta Universitatum aláírási ceremóniájára, amelyen az európai egyetemek kartájához újonnan csatlakozó 11 egyetem rektora ellátta névjegyével a dokumentumot.  

AMagna Chartája Universitatum kiadására és ünnepélyes aláírására 1988-ban Bolognában az első egyetem alapításának 900-ik évfordulóján és helyszínén került sor 388 európai és Európán kívüli rektor részvételével. Az európai egyetemek Magna Chartája a sok évszázados hagyományokra hivatkozva rögzítette az ezredvég egyetemének misszióját, működésének alapelveit és az eszközöket, amelyek feladatai teljesítéséhez szükségesek. A dokumentum legfőbb elvként fogalmazta meg az intézményi autonómiát, az oktatás és kutatás egységét, az akadémiai szabadság kívánalmát. Ennek eszközeként a közös tevékenységet, a kölcsönös információ- és dokumentumcserét, a hallgatók szabadságát, valamint a tanulmányok elvégzéséhez szükséges feltételek biztosítását határozta meg. Az egyetemek feladata ennek értelmében a tanárok és hallgatók mobilitásának előmozdítása, a címek és vizsgák egyenértékűségének biztosítása és ösztöndíjak adományozása.
E közel három évtizede megszületett dokumentum minden további, az európai akadémiai együttműködésre vonatkozó nyilatkozat, állásfoglalás hivatkozási alapjául szolgált, szolgál. Elfogadásának hatására számos egyetemek közötti együttműködés vette kezdetét, amelyek aztán intézményesített csoportokká alakulva (Coimbra csoport, Santander csoport, Compostela csoport, Utrecht együttműködés stb.), szervezettebb formában terveztek meg és indítottak útjukra közös oktatási-kutatási programokat, hallgatói cseréket.
Napjainkra 85 ország több mint 800 egyeteme, Magyarországról eddig 13 intézmény csatlakozott a kartához. Prof. Csanádi Judit a Magyar Rektori Konferencián kifejezte abbéli reményét, hogy a Magyar Képzőművészeti Egyetem is hamarosan aláírja a Magna Chartája Universitatumot, és aktív tagjává válik az aláíró intézményeket tömörítő szervezetnek.


Evernote helps you remember everything and get organized effortlessly. Download Evernote.

Népszerű bejegyzések