Új hazai fúrással ünnepli a 80 éves szénhidrogén bányászatot a MOL

Szakál Tamás, a MOL Magyarország Kutatás-Termelés igazgatója az idén 80 éves hazai termelés jubileuma kapcsán hangsúlyozta a magyarországi szénhidrogénipar meghatározó szerepét és bejelentette, hogy az idei  év utolsó negyedévében elindítja a MOL a koncessziós szerződésben elnyert területek közül Bucsa területén a kutatófúrást, a jövő év elején pedig Bázakerettye és Mezőtúr területén is megkezdődnek a munkálatok.
 
Nyolcvan évvel ezelőtt mélyítették le a Zala megyei Budafapuszta mellett a Budafa-2-es kutat, melynek termelésbe állításával és folyamatos termeltetésével ez lett az első magyarországi ipari méretű olajtermelést biztosító kőolaj lelőhely, és ezzel hazánk felkerült a kőolajtermelés világtérképére. „A MOL  jelenleg a hazai lakossági gázfelhasználás egyötödét, illetve az olajfelhasználás egytizedét termeli ki Magyarországon. Bár a hazai geológiai lehetőségek korlátozottak, szakembereink tudásának, és a jelenleg elérhető új innovatív technológiáknak köszönhetően még évtizedekig biztosak lehetünk abban, hogy Magyarországnak lesz saját termelésű olaja és földgáza. Pont ezért határoztunk idén is úgy, hogy ismét jelentős összeget költünk a mezőfejlesztésre, illetve új kőolaj és földgáz kutatási projektekbe kezdünk" – mondta Szakál Tamás, a MOL Magyarország Kutatás-Termelés igazgatója.
 
A MOL a negyedik alkalommal meghirdetett szénhidrogén bányászati tenderen elnyert koncessziós szerződések szerint hat új blokkban kezdhet bele kutatási tevékenységbe- még idén Bucsa, majd jövő év elején Bázakerettye és Mezőtúr, később pedig Jászárokszállás, Okány-Nyugat és Zala-Nyugat területeken. A hat szénhidrogén koncessziós terület összesen közel 4200 km2-t fed le, így a MOL jogosultságában álló kutatási területek mérete megközelíti a 7500 km2-t. A korábban felfedezett mezők fejlesztése mellett a vállalatcsoport nagy hangsúlyt fektet ezekre az új munkálatokra is.
 
Hazánkban jelenleg naponta több, mint 40 ezer hordó kőolaj-egyenérték (boe) szénhidrogént termel ki a MOL, így a vállalat csoport kutatás-termelési tevékenységének továbbra is Magyarország és a kelet-közép-európai régió a kulcsterülete.
 
A MOL-csoport 13 országban folytat kutatási tevékenységet, és nyolc országban végez kitermelést. A kutatás-termelési üzletág a közép-kelet európai régión kívül jelen van Pakisztánban, Irak kurdisztáni régiójában, Ománban, Angolában, Egyiptomban, a FÁK-országokban és az Északi-tengeren is.
 
Evernote helps you remember everything and get organized effortlessly. Download Evernote.

Népszerű bejegyzések