A Virgin Galactic: Az űrbe utazás új korszaka

A Virgin Galactic, Richard Branson űrcége, június 29-én történelmet írt az űrrepülés terén. Az VSS Unity űrrepülőgép három asztronautából álló legénységgel szállt fel az űr szélére, csatlakozva ezzel a magánűrrepüléseket kínáló cégek kis klubjához, amelyben helyet foglalnak Elon Musk SpaceX-ével és Jeff Bezos Blue Originjával. A küldetés során az űrrepülőgép tudományos adatokat gyűjtött a mikrogravitációban, amelyek segíthetnek a jövőbeli űrutazások előkészítésében.

Az VSS Unity űrrepülőgép egy hordozó repülőgéphez volt rögzítve, amelyről Új-Mexikóban, Truth or Consequencesből szállt fel. Az űrrepülőgép nem űrturistákat, hanem az olasz légierő két tagját és egy kutatómérnököt szállított. Ők a repülés során különböző tudományos adatokat gyűjtöttek, például biometrikus és kognitív adatokat, valamint vizsgálták, hogy bizonyos anyagok mennyire keverednek a mikrogravitációban. Ezek az adatok segíthetnek a jövőbeli űrutazásokhoz való felkészülésben, beleértve a Nemzetközi Űrállomásra történő küldetéseket is.

Az VSS Unity űrrepülőgép a mintegy 15 kilométeres magasságban elengedte a hordozójárművet, majd beindította a rakétahajtóművét, hogy a hangsebesség mintegy háromszorosával emelkedjen 80 kilométeres magasságba. A legénység ebben a magasságban 5 percig tapasztalhatta meg a súlytalanságot, mielőtt visszasüllyedtek a Földre. Bár az 80 kilométeres határt néhányan kritizálták, mivel az nem haladja meg a légkört, az amerikai légierő és a NASA szerint az, aki 80 kilométeres magasságon túlra jut, űrhajósnak számít.

Ez az első kereskedelmi célú repülés a Virgin Galactic számára, és a következő, Galactic 02 nevű repülésüket már idén augusztusra tervezik. Ez alkalommal már a nagyközönség tagjait szállítják majd, akik 450 ezer dollárt fizetnek az űrutazásért. Az VSS Unity űrrepülőgép használata egyedülálló azzal a szempontból, hogy nem hagyományos rakétát, hanem űrrepülőgépet használnak az utazás során. Ez az új megközelítés lehetővé teszi a függőleges és vízszintes hozzáférést is az űrbe.

A Virgin Galactic sikere nagyban megerősíti Richard Branson űrkutatási erőfeszítéseit, különösen azután, hogy korábban bezárta a Virgin Orbit nevű cégét, amely műholdakat indított. Az űrutazások terén a Virgin Galactic az egyetlen olyan cég, amely űrrepülőgépet használ, és ez a repülés új lehetőségeket nyit meg az űrbe utazás terén.

Az űrrepülés új korszakában vagyunk, ahol egyre több magánvállalat vesz részt az űrkutatásban. A Virgin Galactic első kereskedelmi repülése jelzi, hogy az űrbe utazás már nem csak a kormányok és űrügynökségek kiváltsága, hanem egyre több ember számára elérhetővé válik. Ez a fejlődés izgalmas lehetőségeket nyit meg az űrkutatás és az űrturizmus terén, és csak idő kérdése, hogy mikor juthatunk el a következő mérföldkőhöz az űrutazásban.

Népszerű bejegyzések