Japán bogár

Egy új, eddig ismeretlen bogárfajt fedeztek fel Japánban. A bogár jellegzetességei közé tartozik egy sárga sáv a vállán, hosszú hajszál-szerű pikkelyek a testén és lábain, valamint a törzsének egyedi formája. Jake Lewis és kollégái 2015 óta csapdákat helyeznek el Japán Ryukyu-szigetein, hogy tanulmányozzák a különböző rovarok sokféleségét. Ez a példány, amelyet egyértelműen megkülönböztet a vállán lévő sárga sáv, a testén és lábain lévő hosszú hajszál-szerű pikkelyek, valamint a törzsének egyedi formája, az Acicnemis nemzetséghez tartozik, amely több mint 180 fajt foglal magában. Ezek a rovarok csak néhány milliméter hosszúak, és Lewis megerősítette, hogy az Acicnemis ryukyuana valóban különbözik a már ismert bogaraktól, összehasonlítva a többi fajjal a nemzetségben.

A csapdákba csak néhány példány került, ezért valószínűleg ezek a bogarak meglehetősen ritkák - mondja Lewis. Emellett csak a érintetlen, erdős területeken jelentek meg. "Ez arra utal, hogy ez a faj itt őshonos, mert általában a nem őshonos fajokat városi területeken és parkokban találjuk" - mondja Lewis.

A világban jelenleg nagyon kevés bogárfajt véd törvény. Lewis továbbra is reméli, hogy az ilyen ritka fajok, mint az Acicnemis ryukyuana, a jövőben védelmet kapnak, folytatva ezeknek a lényeknek az azonosítását és megismerését. Az ilyen bogarak, mint a bogarak és a lepkék, kulcsfontosságú szerepet játszanak az erdő lebontásában - mondja Lewis. "Az összes fajról való teljes ismeret birtokában teljesebb képet kaphatunk az erdő ökológiájáról."

Forrás: New Scientist

Népszerű bejegyzések