Mesterséges intelligencia az öregedés ellen

Mesterséges intelligencia az öregedés ellen

Az életkor előrehaladtával a szervezetben elöregedő sejtek eltávolítása lelassul, az immunrendszer működése kevésbé hatékony. Lassabbá válik a sejtosztódás, ami a sejteken túl a szövetek és a szervek öregedéséhez vezet. Az öregedés kapcsolatba hozható olyan betegségekkel, mint a rák, az Alzheimer-kór vagy a látásromlás és a mozgásfunkciók elvesztése. Azonban vannak olyan vegyületek, amik segíthetnek az elhalt sejtek eltávolításában, ezzel a sejtöregedés káros hatásai is csökkenthetők.

A New Atlas beszámolt arról, hogy mesterséges intelligencia és gépi tanulási algoritmusok segítségével azonosítottak három olyan vegyületet, amik képesek eltávolítani a hibás és öreg sejteket a szervezetből. Az úgynevezett szenolitikumok az öregedő sejtek kiválasztásáért felelős anyagok, azonban mérgezőek lehetnek az egészséges sejtek számára. Ezért kutatnak olyan vegyületek után, amiknek nincsenek ilyen káros mellékhatásaik, mégis hatékonyak az időskori betegségekkel szemben.

Az Edinburgh-i Egyetem kutatói mesterséges intelligenciát használtak arra, hogy azonosítsanak olyan anyagokat, amik képesek eltávolítani a hibás és öreg sejteket a szervezetből. Először egy adatbázist építettek, ami 2523 vegyület leírását és tulajdonságait tartalmazta, ezek korábban elkészült tanulmányokban szerepelnek vagy az FDA által jóváhagyott és klinikai kísérletekben már bizonyított szenolitikus anyagok. Ez alapján a szenolitikumok jellemző tulajdonságait meghatározták, majd a betanított algoritmus egy többezer tételes adatbázist szűrt át. Először 21 olyan vegyületet azonosítottak, ami megfelelhet a feltételeknek. Ezek közül viszont csak 3, a ginkgetin, a periplocin és az oleandrin felelt meg a kutatók által támasztott további elvárásoknak is a tesztelés során.

A ginkgetin, a periplocin és az oleandrin olyan anyagok, amik megtalálhatók a hagyományos növényi gyógyszerekben. Ezek az anyagok alkalmazása egyelőre veszélytelennek tűnik, ugyanakkor hatékonynak bizonyulnak az öregedéssel összefüggő betegségekkel szemben. Az oleandrin különösen kiemelkedik, mivel szívbetegségek kezelésében hasonló hatással bír, mint a digoxintartalmú gyógyszerek. Emellett rák- és HIV-ellenes szer, valamint antioxidáns tulajdonságai is vannak.

A kutatók további kísérleteket javasolnak a kiválasztott anyagokkal kapcsolatban, és kiemelik, hogy a gépi tanulás jelentősen csökkentette a keresési időt, de az emberi tesztelést nem helyettesíti. Az alkalmazása azonban lehetővé teszi nagy elemszámú adatbázisok gyors szűrését, ami sokkal költséghatékonyabbá teheti a kutatói munkát.

Az öregedés elleni küzdelemben a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás ígéretes eszközök lehetnek. Az ilyen technológiák segítségével hatékonyabb és gyorsabb módszereket találhatunk az öregedéssel összefüggő betegségek kezelésére és megelőzésére. Az Edinburgh-i Egyetem kutatóinak eredményei reményt adnak a jövőbeni fejlesztések számára, és új lehetőségeket nyitnak az öregedés elleni harcban.

Népszerű bejegyzések