A kutyák szóértése

Az ELTE kutatóinak legújabb felfedezése szerint a kutyák szóértési mechanizmusa és képessége hasonló az emberekéhez. Ez a megállapítás új megvilágításba helyezi a kutyák kognitív képességeit, és jelentős hatással lehet a nyelvhasználat és a nyelv evolúciójának elméleteire.

A kutatás részletei

Az ELTE Etológia Tanszékének kutatói vezetésével zajlott vizsgálat eredményeit a rangos Current Biology folyóiratban publikálták. A kísérletben 18 kutya és gazdáik vettek részt, melynek során a kutyák agyi válaszait elemezték különböző szavak és tárgyak bemutatása közben. Az EEG-vel végzett mérések lehetővé tették a kutyák passzív szóértésének kimutatását.

A kutyák valóban értik a szavak jelentését

A vizsgálat bebizonyította, hogy a kutyák nem csupán tanult viselkedéssel reagálnak a szavakra, hanem képesek előhívni a szavak által jelölt tárgyak mentális reprezentációját, vagyis az emléknyomukat. Ez a referenciális szóértés korábban csak embereknél volt ismert. Az eredmények azt sugallják, hogy a gazdára váró kölyökkutyák mélyebb szintű szóértéssel rendelkeznek, mint azt korábban gondoltuk.

Az agyi folyamatok vizsgálata EEG-vel

A korábbi tesztek, amelyek aktív választ vártak a kutyáktól, sokszor sikertelennek bizonyultak a szóértés kimutatásában. Az EEG alkalmazása érzékenyebb módszernek bizonyult a passzív szóértés vizsgálatára. A kutatók azt tapasztalták, hogy amikor a bemutatott tárgy eltért az elhangzott szótól, a kutyák agyában negatív EEG-jelet mértek, hasonlóan az emberi kísérletekhez. Ráadásul a jobban ismert szavak esetében erősebb volt ez az EEG-jel, ami arra utal, hogy a kutyák valóban értik a szavak jelentését, és szakértői a kutya testbeszédnek.

A kutyák szókincse nem befolyásolta az eredményt

Az egyik legérdekesebb eredmény az volt, hogy a referenciális szóértés általánosan jellemző a kutyákra, függetlenül attól, hogy az egyes egyedek hány szót ismernek. Ez azt jelenti, hogy a kutyák képesek előhívni a mentális reprezentációt, amint meghallják a szót, függetlenül a szókincsük méretétől. A referenciális szóértés tehát nem csupán néhány kivételes egyed sajátossága, hanem a kutyák általános kognitív képessége, bár azt fontos tudni, hogy mit nem ehet a kutya.

A felfedezés jelentősége és hatásai

Az ELTE kutatóinak felfedezése alapjaiban változtathatja meg a nyelvhasználatról és a nyelv evolúciójáról alkotott elméleteinket. A kutyatartók számára is fontos felismerés lehet, hogy kedvenceik többet értenek a beszédből, mint amennyit mutatnak. A kutatás ugyanakkor további kérdéseket is felvet a képesség fajspecifikusságával és kialakulásával kapcsolatban, amelyek izgalmas jövőbeli kutatási irányokat jelölnek ki a különböző kutyafajták leírásai alapján.

Összegzés

Összességében az ELTE kutatói bizonyították, hogy a kutyák az emberekhez hasonlóan képesek referenciálisan érteni a szavakat. Ez az eredmény alapvető jelentőségű a nyelvhasználat és a nyelv evolúciójának megértésében, és új perspektívát nyújt a kutyák kognitív képességeinek értelmezéséhez. A felfedezés nem csak a tudomány számára jelentős, hanem a kutyatartók mindennapjaira is hatással lehet, hiszen segít jobban megérteni kedvenceik viselkedését és kommunikációját, valamint azt, hogy meddig él egy kutya.

Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK)

  1. Mit jelent a referenciális szóértés?
    A referenciális szóértés azt jelenti, hogy a szavak hallatán az alany képes előhívni a szavak által jelölt tárgyak, dolgok mentális reprezentációját, vagyis az emléknyomát.

  2. Hogyan vizsgálták a kutatók a kutyák szóértését?
    A kutatók EEG-vel mérték a kutyák agyi válaszait, miközben különböző szavakat és tárgyakat mutattak nekik. Elemezték, hogyan reagál a kutyák agya, amikor a bemutatott tárgy megegyezik vagy eltér az elhangzott szótól.

  3. Miért fontos ez a felfedezés a nyelvhasználat és a nyelv evolúciójának szempontjából?
    A felfedezés arra utal, hogy a referenciális szóértés nem kizárólagosan emberi képesség, ami új megvilágításba helyezheti a nyelvhasználat és a nyelv evolúciójának elméleteit. A kutyák példája azt sugallja, hogy a szavak jelentésének megértése már az emberi nyelv kialakulása előtt is jelen lehetett egyes állatfajoknál.

  4. Milyen hatással lehet ez az eredmény a kutyatartókra?
    A kutatás eredményei segíthetnek a kutyatartóknak jobban megérteni kedvenceik viselkedését és kommunikációját. A felismerés, hogy a kutyák többet értenek a beszédből, mint amenny

Népszerű bejegyzések