Fogkrém helyett: alternatív megoldások a ragyogó mosolyért


Az interneten keringő állítások szerint - melyek némelyike fogorvosoktól származik - a fogkrém nem szükséges a fogak egészségének megőrzéséhez. De vajon ez tényleg igaz? A tudomány egyértelmű választ ad erre a kérdésre: a fluoridtartalmú fogkrémek használata jelentősen csökkenti a fogszuvasodás kockázatát a fluoridmentes fogkrémekhez képest. Ez az eredmény évtizedek óta tartó kutatásokon alapul, amelyekben tízezrek vettek részt.

A fluorid kulcsszerepe

A fluorid a fluor elem legegyszerűbb negatív töltésű ionja, és a hatékony fogkrémek elsődleges összetevője. Ellenállóbbá teszi a fogakat a savakkal szemben, visszajuttatja az ásványi anyagokat a fogakba, és gátolja a száj baktériumainak savtermelő képességét. A fluorid nélkülözhetetlen szerepet játszik a fogszuvasodás megelőzésében. A rendszeres fluorid bevitel segít megőrizni a fogzománc épségét és csökkenti a fogszuvasodás kialakulásának esélyét.

Mi van, ha fluoridos szájvizet használunk fogkrém helyett?

Elméletileg a fluoridos szájvíz is megfelelő lehet a fogkrém helyettesítésére, ha ugyanolyan koncentrációjú és érintkezési idejű a fogakkal, mint a fogkrém. Azonban erre vonatkozóan nincsenek specifikus kutatások. Valószínűsíthető, hogy ez a stratégia jobb a semminél, de talán nem annyira hatékony, mint a fogkrémmel való fogmosás. A fluoridos szájvizek használata kiegészítheti a fogkrémmel történő fogmosást, de önmagában nem helyettesíti azt. A fogkrém ugyanis egyéb hasznos összetevőket is tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a fogak és a száj egészségéhez.

A modern fogkrémek összetevői

A mai fogkrémek a fluorid mellett számos más összetevőt is tartalmaznak, amelyek bizonyítottan biztonságosak és hatékonyak: - Hidratált szilícium-dioxid: súroló anyag, amely segíti a lepedék eltávolítását - Nátrium-lauril-szulfát: antibakteriális hatású, segíti a fogkrém többi aktív összetevőjének eloszlását a szájban - Kalcium-foszfátok: segítik a fogak remineralizációját - Xilit: cukormentes édesítőszer Ezek az összetevők hozzájárultak a fogszuvasodás globális csökkenéséhez. A korszerű fogkrémek összetételét hosszú évek kutatómunkája során finomították. Az összetevők gondos megválasztása biztosítja, hogy a fogkrém hatékonyan tisztítsa a fogakat, eltávolítsa a lepedéket, védje a fogzománcot és friss leheletet biztosítson.

Következtetés

Bár a fogkrémek talán nem 100%-ban nélkülözhetetlenek az egészséges, fehér mosoly fenntartásához, vitathatatlan, hogy sokat segítenek. Ha aggódunk a magas árak miatt, de nem akarunk teljesen lemondani a fogkrémről, valószínűleg beérhetjük kevesebbel is. Nem kell teljesen beborítani a fogkefe sörtéit, egy borsónyi mennyiség is elegendő. A rendszeres, fluoridtartalmú fogkrémmel történő fogmosás a szájhigiénia alapköve. Segít megelőzni a fogszuvasodást, a fogínyproblémákat és a kellemetlen lehelet kialakulását. Érdemes tehát ragaszkodni a napi kétszeri fogmosáshoz, és nem elhagyni a fogkrém használatát. 

Eredeti cikk: bigthink.com

Népszerű bejegyzések