Káros tisztaság


A cetilpiridinium-klorid (CPC) és az organofoszfátok veszélyei

Egy friss kutatás szerint a CPC és az organofoszfátok nagy koncentrációban képesek elpusztítani az agyban található oligodendrocita sejteket, illetve megállíthatják azok fejlődését. Ezek az anyagok széles körben megtalálhatók a hétköznapi környezetünkben, többek között kézfertőtlenítőkben, fogkrémekben, ragasztókban és textíliákban. Bár a normál felhasználás során biztonságosnak tekinthetők, a túlzott kitettség egészségügyi kockázatot jelenthet, különösen a fejlődő szervezet számára.

A vegyületek bejutása a szervezetbe és hatásmechanizmusuk

A CPC és az organofoszfátok képesek párologni, így belélegezve a véráram útján eljuthatnak az agyba, átjutva a vér-agy gáton. A kísérletekben kimutatták, hogy az organofoszfátoknak kitett egerek agyában már jelen voltak ezek a szerek. A kutatók azt is megfigyelték, hogy a vegyületek szelektíven hatnak bizonyos agyi sejtekre: míg más sejttípusokra nincsenek jelentős hatással, az oligodendrocitákat kifejezetten károsítják.

A mindennapi kitettség szintje és a lehetséges kockázatok

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a kísérletekben alkalmazott dózisok jóval magasabbak voltak, mint amivel a hétköznapi ember találkozik. Ugyanakkor bizonyos élethelyzetekben, például a fertőtlenítőszerek gyakori használata során, a kitettség szintje megközelítheti a kísérletekben alkalmazott értékeket. A covid-járvány idején például jelentősen megnövekedett a kézfertőtlenítők használata, ami átmenetileg növelhette a CPC-vel való érintkezést. A kutatók szerint különösen a fejlődő szervezet lehet érzékeny ezekre a vegyületekre, ezért érdemes odafigyelni a túlzott kitettség elkerülésére.

Népszerű bejegyzések