Lebegő hidak és víz alatti alagutak: Norvégia merész terve


Norvégia történetének legnagyobb infrastrukturális projektje az Európai 39-es út (E39), amely az ország két oldalát és Dániát köti össze egyedülálló módon. A projekt magában foglal tenger alatti alagutakat, hidakat a tenger felett, valamint számos úti célt. Az út 1330 km hosszú, ezzel a világ egyik leghosszabb egybefüggő útja. A projekt célja, hogy jelentősen csökkentse az északi országrész megközelíthetőségének idejét, ami jelenleg kompokkal és szárazföldi utakon keresztül kb. 21 órát vesz igénybe.

Kihívásokkal teli, de lenyűgöző út

Bár egybefüggő útról van szó, a norvég tengerparti autópálya az ország egyik legösszetettebb útja lesz. Az építkezés után fjordokon, hegyeken vág keresztül, a tenger alatt és felett halad majd. Egyszerűen Norvégia egyik legimpozánsabb vívmánya lesz. Az útvonal tervezése és kivitelezése hatalmas mérnöki kihívásokat tartogat, de a norvég szakemberek elkötelezettek a projekt sikeres megvalósítása iránt.

Lebegő hidak és tenger alatti alagutak

A projekt talán legizgalmasabb része a Stord-Os hidak lesznek. Ezek a hidak váltják fel a Sandvikvåg és Halhjem közötti kompjáratot, és kötik össze Bjornafordendet. Ez egy 5 km hosszú, végén lehorgonyzott úszóhíd lesz. Az első átkelő a tengerparti autópályán Boknafjordentől Bjornafjordenig egy tenger alatti alagúton keresztül vezet majd. Az alagút közel 400 méterrel a tenger szintje alatt helyezkedik el, és 27 km hosszú lesz. Ezek a hidak és alagutak visszatükrözik a norvég mérnökök innovatív hozzáállását és szakértelmét a kihívást jelentő terepen történő infrastruktúra-fejlesztésben.

Jelentős előnyök az ország számára

Összességében az Európai 39-es út jelentősen csökkenti majd a kompok számát, a szállítási és utazási költségeket, valamint rengeteg időt takarít meg az állampolgárok számára azáltal, hogy gyorsabb és rövidebb útvonalat biztosít. A projekt az északi régiók gazdasági fejlődését is elősegíti azáltal, hogy javítja az összeköttetést és a piacokhoz való hozzáférést. Emellett új munkahelyeket is teremt az építkezés és a későbbi karbantartás során.

(Eredeti cikk: themindcircle.com)

Népszerű bejegyzések