Okostelefon a demencia korai felismerésében


A legújabb kutatások szerint egy okostelefonos alkalmazás hatékonyan segíthet a homloklebeny-lebenyi demencia korai felismerésében azoknál, akik genetikai hajlammal rendelkeznek a betegség kialakulására.

A homloklebeny-lebenyi demencia egy neurológiai rendellenesség, amely gyakran középkorban jelentkezik. Ilyenkor a betegség előrehaladtával a homloklebeny zsugorodik, ami a tervezés, a feladatok priorizálása, a figyelemszűrés és az impulzuskontroll képességének romlásához vezet.

A kutatók szerint a betegek körülbelül egyharmadánál genetikai ok áll a háttérben, azonban a korai diagnózis nehézségei és a kezelések hatékonyságának nyomon követése eddig komoly akadályt jelentett a betegség jobb megértésében.

A kutatásban résztvevő 360 fő, akik genetikai hajlammal rendelkeztek a homloklebeny-lebenyi demenciára, okostelefonos kognitív teszteket végzett. Ezek a tesztek, melyek a beszédet, a járást, az egyensúlyt és a nyelvhasználatot is felmérték, legalább olyan érzékenynek bizonyultak a betegség korai jeleinek felismerésében, mint a klinikai körülmények között végzett standard neurológiai vizsgálatok.

Bár a fejlesztők egyelőre nem tervezik az alkalmazás nyilvános elérhetővé tételét, a kutatók remélik, hogy a jövőben ez az eszköz segítheti majd a betegség korai felismerését és a klinikai vizsgálatok lefolytatását. Ezáltal új, ígéretes terápiák kifejlesztését is elősegítheti a homloklebeny-lebenyi demencia kezelésében.

Népszerű bejegyzések