A ChatGPT mesterévé válhatsz ezekkel a trükkökkel


A tökéletes prompt megalkotásának kulcsa az, hogy megadjuk a cselekvés okát. Ezáltal a ChatGPT maga találja ki, mi szükséges a cél eléréséhez. Ez a kiváló outputok titka.

Ha megkérjük a ChatGPT-t, hogy alkosson egy receptet, megteszi. De ha hozzátesszük, hogy egészségesen szeretnénk étkezni, az jelentősen befolyásolhatja a hozzávalók listáját. Ha arra kérjük, hogy készítsen egy 4 hetes futóteljesítmény javító programot, megkapjuk. Viszont ha közöljük, hogy jelenleg csak 1 mérföldet tudunk futni, és 4 hét alatt szeretnénk eljutni 5 mérföldig, személyre szabott edzéstervet kapunk.

A prompt írás lényege tehát az, hogy pontosan definiáljuk a célt, és hagyjuk, hogy az AI megtalálja az ahhoz vezető optimális utat. Minél több releváns információt adunk meg, annál jobb eredményt várhatunk.

Az 5 miért technika alkalmazása

Az "5 miért" módszer segíthet a céljaink tisztázásában és a tökéletes prompt megfogalmazásában. Először kérdezzük meg magunktól, mit akarunk tenni, majd folytassuk a "miért" kérdések feltevését, amíg el nem jutunk a gyökerekig, a valódi motivációnkig.

Példa: Frissíteni akarom XY-t néhány hírrel. Miért? Mert naprakészen akarom tartani. De miért? Mert azt akarom, hogy azt higgye, mindent tudok! De miért? Mert azt akarom, hogy menőnek tartson! De miért? Mert szeretném, ha szeretne!!!

A trükk az, hogy azonosítsuk, melyik "Miért" hasznos az AI számára. Adjuk meg a ChatGPT-nek a legrelevánsabb információkat a célunkkal kapcsolatban, és hagyjuk, hogy ennek alapján alkosson promptot.

A megfelelő szakértő megtalálása

Ahelyett, hogy előre megmondanánk a ChatGPT-nek, milyen szakértői szerepben adjon tanácsot, kérjük meg, hogy sorolja fel, kik a legalkalmasabb szakemberek az adott probléma kezelésére. Majd játsszuk el, hogy a ChatGPT az egyes szakértők bőrébe bújik, és adjon tanácsot azok szemszögéből.

Ez a technika hasonló a lépésenkénti gondolkodáshoz. Arra kényszeríti a ChatGPT-t, hogy minden lépésről beszámoljon, így követhetjük a logikáját. Kitűnő módszer arra, hogy bármilyen témában azonnali, szakértői szintű segítséget és tanácsot kapjunk.

Híres elmék szimulálása

Képzeljük el, hogy egy helyiségben összegyűjtjük a téma legjobb elméit! Megkérhetjük a ChatGPT-t, hogy váljon külön karakterekké (pl. Szókratész, Einstein és a legokosabb AI), és adjon tanácsot az ő szemszögükből.

Ez nemcsak szórakoztató, de nagyon hasznos is lehet, hiszen így több nézőpontból, "zajoktól mentesen" kapunk tanácsot. Bármilyen történelmi személyiséget vagy szakértőt behívhatunk, legyen szó stratégiai, kreatív vagy bármilyen más jellegű kihívásról.

Kreatív gondolkodási modellek alkalmazása

A SCAMPER és a laterális gondolkodás olyan kreatív technikák, amelyek új ötletek generálására szolgálnak meglévő dolgok átalakításával, kombinálásával. Kérjük meg a ChatGPT-t, hogy egy adott helyzetre vagy problémára alkalmazza ezeket a modelleket, és olyan megoldásokat kaphatunk, amikre magunktól nem is gondolnánk.

Példák a SCAMPER használatára: termékfejlesztés, szolgáltatásjavítás, folyamatoptimalizálás, marketingstratégia, társadalmi kihívások, személyes dilemmák stb. Gyakorlatilag bármire alkalmazható, ahol kreatív ötletekre, nézőpontváltásra van szükség.

Mesterszintű értékesítés szimulálása

Az ellenvetések kezelése helyett hagyjuk, hogy a ChatGPT végezze el ezt a munkát. Játsszuk el az értékesítő-ügyfél párbeszédet, ahol a ChatGPT abszolút mesterszintű értékesítőként próbál meggyőzni minket a vásárlásról.

Minél több információt adunk az ügyféltípusról, a tudásszakadékról, a személyiségéről, annál jobb választ fogunk kapni. Használhatunk különböző copywriting keretrendszereket is, mint például a FOMO (lemaradástól való félelem) vagy a sürgetés. Az a cél, hogy az ügyfél meggyőződjön arról, hogy a termék nélkül sokkal rosszabbul jár, mint ha megveszi.

A helyes kérdezés művészete

A ChatGPT helytelen kérdezése gyakran nem megfelelő válaszokhoz vezet. Fontos megtanulni a helyes, lényegre törő kérdések feltevését. Használjunk konkrét, egyértelmű megfogalmazást kerülve a szlenget és homályos kifejezéseket. Ne legyünk bőbeszédűek, de igyekezzünk minimalizálni a szavak számát a relevancia megtartása mellett.

Bár a kétértelmű vagy terjengős kérdések kimerítőbb válaszokat eredményezhetnek, az ilyen kérdések gyakran zavaros, nem hasznos csevegésekhez vezetnek a ChatGPT-vel. Ehelyett törekedjünk az egyértelműségre kérdéseinkben, hogy világosan közöljük a beszélgetés célját és irányát.

A fenti tippek segítségével hatékony ChatGPT promptokat hozhatunk létre, amelyek lebilincselő és informatív beszélgetéseket eredményeznek. Sok sikert!

(Eredeti cikk: medium.com)

Népszerű bejegyzések