Egy lépéssel közelebb a fogak visszanövesztéséhez

A fogvesztés világszerte rengeteg embert érintő probléma, amely nem csak esztétikai, de egészségügyi szempontból is komoly következményekkel járhat. A hagyományos megoldások, mint az implantátumok vagy a hidak, bár sok esetben jól használhatóak, nem jelentenek végleges gyógyulást, és sokak számára megfizethetetlenek.

Most azonban úgy tűnik, végre megoldás születhet a problémára. A Kyoto Egyetemi Kórház kutatói által fejlesztett, USAG-1 fehérjét blokkoló gyógyszer állatokon már sikeresen stimulálta az új fogak növekedését, minimális mellékhatások mellett. Az áttörést jelentő felfedezés után alig egy évvel, idén szeptemberben megkezdődhet az első emberi kísérlet is.

30-64 éves férfiakon tesztelik először a szert

Az első fázisban 30, legalább egy moláris foggal nem rendelkező, 30-64 év közötti férfi fogja megkapni az intravénás kezelést. A 11 hónapos vizsgálat célja a szer emberi fogazatra gyakorolt hatásának felmérése lesz.

Ezt követően tervezik a gyógyszer kipróbálását 2-7 éves, veleszületett foghiányban szenvedő gyermekeken is, akiknél legalább négy fog hiányzik. A becslések szerint ez az állapot a populáció kb. 1%-át érinti. A kutatók jelenleg már toborozzák a résztvevőket ehhez a fázis IIa vizsgálathoz.

Az egész világon sok embert érinthet az új terápia

A részleges foghiányban, azaz az 1-5 maradandó fog veleszületett vagy környezeti okok miatti hiányában szenvedőkre is szeretnék később kiterjeszteni a kísérleteket. Bár a pontos arányok országonként eltérőek, az USA-ban például a becslések szerint a lakosság 5%-a, az idősebb felnőttek között pedig még magasabb arány küzd a problémával.

A Katsu Takahashi molekuláris biológus és fogorvos által vezetett kutatócsoport 2005 óta dolgozik a fogregenárációs terápián, amelyet reményeik szerint nem csak a veleszületett fogászati rendellenességek esetén, hanem bármilyen okból, bármely életkorban elvesztett fogak pótlására alkalmazni lehet majd.

Ha a kísérletek sikeresek lesznek, a terápia akár hat éven belül elérhetővé válhat a maradandó foghiánnyal küzdő páciensek számára. Ez hatalmas előrelépést jelentene az emberek millióinak életminőségében szerte a világon.

(Eredeti cikk: newatlas.com)


Népszerű bejegyzések