Kína titokzatos űrrepülőgépe újabb meglepetést okozott

Kína rejtélyes űrrepülőgépe ismét meglepetést okozott azzal, hogy egy ismeretlen tárgyat bocsátott ki Föld körüli pályára. A szakértők szerint ez jelezheti a jármű titokzatos küldetésének végét. Az űrrepülőgép 2023 decemberében indult harmadik titkos küldetésére, és azóta nagyon kevés információt osztottak meg róla.

Az amerikai űrerő nyomon követi a rejtélyes objektumot

Az Egyesült Államok Űrereje jelenleg nyomon követi a rejtélyes objektumot, amelyet az újrafelhasználható űrrepülőgép május 24-én, körülbelül délután 3 órakor (ET) látszott kibocsátani. Jonathan McDowell, a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ asztrofizikusa az X platformon jegyezte meg: "Ez az objektum lehet egy alműhold telepítése, vagy lehet egy hardverdarab, amelyet a küldetés vége és a visszatérés előtt dobtak ki (az űrrepülőgép első repülése hasonlót tett)". Hozzátette: "Érdekes lesz megfigyelni, hogy a repülőgép hamarosan manőverez-e vagy leszáll-e."

Az űrrepülőgépek az űrkutatás fontos eszközei lehetnek a jövőben, mivel képesek lehetnek az űrbe juttatni műholdakat és más hasznos terheket, majd visszatérni a Földre és újra felhasználhatóvá válni. Ez jelentősen csökkentheti az űrutazás költségeit és növelheti a rugalmasságot.

Kína űrrepülőgépe hat rejtélyes objektumot bocsátott ki korábban

A kínai űrrepülőgép 2022 decemberében startolt a Jiuquan Indítóközpontból egy Long March 2F hordozórakéta fedélzetén. Nem sokkal később a jármű hat objektumot telepített Föld körüli pályára, amelyek különféle jeleket látszottak kibocsátani. A nemrégiben észlelt azonosítatlan tárgy, ahogy McDowell sugallja, jelentheti azt, hogy az űrrepülőgép 164 nap után készül visszatérni a Földre.

Az űrrepülőgép első repülésére 2020-ban került sor, amikor mindössze két napig tartózkodott orbitális pályán, mielőtt visszatért volna a Földre. Második alkalommal 2022 augusztusában indult útnak, és 276 napot töltött a Föld körüli pályán.

Kína titokban tartja az újrafelhasználható űrrepülőgép fejlesztését

A kínai űrrepülőgép a China Academy of Launch Vehicle Technology állami tulajdonú gyártó terméke, amely civil és katonai célú űrindító járműveket egyaránt gyárt. Kína azonban titokban tartja az újrafelhasználható űrrepülőgép fejlesztését, és kevés információt oszt meg erről az értékes járműről.

A kínai állami média, a Xinhuanet így írt: "Miután egy ideig a pályán működött, a kísérleti űrhajó visszatér a kijelölt leszállóhelyre Kínában. Ezalatt az újrafelhasználható technológia ellenőrzését és az űrtudományi kísérleteket tervezett módon hajtja végre, technikai támogatást nyújtva az űr békés felhasználásához."

A Boeing X-37 az Egyesült Államok Űrerejének saját űrrepülőgépe, amelyet 2022. december 28-án indítottak hetedik küldetésére egy SpaceX Falcon Heavy rakéta fedélzetén. Ez is jól mutatja az űrrepülőgépek iránti növekvő érdeklődést és a bennük rejlő lehetőségeket.

(Eredeti cikk: gizmodo.com)


Népszerű bejegyzések