Megfejthették az asszír templomok rejtélyes kódját


Egy ősi képi kód, amely több mint egy évszázada foglalkoztatja a szakértőket, most először kerülhet teljes mértékben értelmezésre. Ez további betekintést nyújthat a hatalmas Asszír Birodalomba, amely a Közel-Kelet nagy részén átnyúlt a Kr. e. 14. és 7. század között. Az Asszír Birodalom Mezopotámia területén alakult ki, és fénykorában hatalmas területeket uralt a mai Irak, Irán, Törökország és Szíria területén. Az asszírok fejlett városi kultúrát hoztak létre, és jelentős hatást gyakoroltak a régió történelmére. A szimbólumok különösen II. Šarrukín királyhoz kapcsolódnak, aki Kr. e. 721-704 között uralkodott. Rövid formájukban egy oroszlánból, egy fügefából és egy ekéből állnak. Hosszabb formájukban öt szimbólum található sorrendben: egy madár és egy bika az oroszlán után, majd a fa és az eke. II. Šarrukín az Újasszír Birodalom egyik legjelentősebb uralkodója volt. Uralkodása alatt az asszír hadsereg számos hadjáratot vezetett, és jelentősen kiterjesztette a birodalom határait. Šarrukín építtette az új fővárost, Dūr-Šarrukīnt is. Ezek a képek több helyen is megjelennek Dūr-Šarrukīn templomaiban, amely rövid ideig Asszíria fővárosa volt. Az ősi város eltemetett romjait a 19. és 20. században tárták fel.

A szimbólumok jelentésének értelmezése

A képek jelentését - akár isteneket, természetfeletti erőket, a király tekintélyét vagy az egyiptomi hieroglifák utánzását reprezentálják - régóta vitatják a szakértők. Martin Worthington asszíriológus és történész szerint ez a régió, amely magában foglalja a mai Irakot, valamint Irán, Törökország és Szíria egyes részeit, gyakran az "emberiség bölcsőjeként" emlegetik. Itt születtek a városok és a birodalmak, és történetük az emberiség történelmének hatalmas része. Mezopotámia az emberi civilizáció egyik legősibb központja. Itt alakultak ki az első városok és állami szervezetek, fejlődött ki az írás, és számos technológiai újítás született, mint például a kerék, a fazekaskorong vagy az öntözéses földművelés. Worthington összegezte a nyomokat, és arra a következtetésre jutott, hogy ezek a képek Šarrukín nevét jelenítik meg, egy olyan ötletet, amelyet először 1948-ban vetettek fel, de nem vizsgáltak részletesen.

A király nevének megörökítése csillagképekben

Az elmélet szerint a szimbólumok csillagképekre is utalhatnak - a szándék az lehetett, hogy a szuverén királyt úgy tiszteljék meg, hogy a nevét a csillagokba írják, és összefüggésbe hozzák az istenekkel. A csillagképek fontos szerepet játszottak az ókori mezopotámiai kultúrákban. Úgy vélték, az istenek az égbolton lakoznak, és a csillagok mozgása hatással van a földi eseményekre. Az égboltot 3 részre osztották, mindegyikhez 12 csillagképet rendelve. Fontos, hogy az értelmezés mind a hosszú, mind a rövid formájú grafikai kódra érvényes. Bár korábbi elméletek felvetették, hogy az ikonok utalhatnak a királyra és az éjszakai égboltra - nem utolsósorban a kék és sárga színek miatt, amelyekkel néha ábrázolták őket -, ez az első kutatás, amely rendszerszerűen összekapcsolja ezeket az ötleteket. Az oroszlánok szimbólumai szintén Šarrukín nevét betűzhették az ókori asszír nyelven, és erős kapcsolatban álltak a királyi alakokkal, ami tovább erősíti a kapcsolatot a vizuális kód hosszabb verzióiban. A templomok falain lépkedő oroszlánok ábrázolása gyakori motívum volt az ókori Mezopotámiában. Az oroszlán a királyi hatalmat és erőt szimbolizálta, így a király nevének megjelenítése oroszlánokkal tovább hangsúlyozta Šarrukín hatalmát és dicsőségét.

Az ókori asszír civilizáció jelentősége

Bár mára már a régmúlt ködébe vesztek, a mezopotámiai civilizációk hatalmas jelentőséggel bírtak az emberi történelem számos aspektusában. Ezért értékes, ha jobban megértjük, hogyan éltek, gondolkodtak és uralkodtak. Az asszír kultúra számos téren maradandó hatást gyakorolt az emberiségre. Fejlett matematikai és csillagászati ismeretekkel rendelkeztek, irodalmi és művészeti alkotásaik máig csodálatot keltenek. Az asszír hadsereg a kor egyik legerősebb katonai ereje volt, az építészetük pedig lenyűgöző palotákban és templomokban testesült meg. Worthington szerint az a tény, hogy a megfejtés működik mind az ötszimbólumos, mind a háromszimbólumos szekvenciára, és hogy a szimbólumok kulturálisan megfelelő csillagképekként is értelmezhetők, erősen szuggesztív. A véletlen egybeesés esélye - elnézést a szójátékért - csillagászati. 

(Eredeti cikk: sciencealert.com)

Népszerű bejegyzések