Szemtorna: csodamódszer vagy hiábavaló erőfeszítés?


Biztosan láttál már olyan reklámokat, amelyek azt ígérik, hogy szemtorna vagy látástréning segítségével megszabadulhatsz a szemüvegedtől. Ezek a gyakorlatok például a szem nyomását, a szem mozgásának gyakorlását vagy a nem megfelelő dioptriájú szemüveg használatával való olvasást foglalják magukban, hogy "eddzék" a szemet. Szemész professzorként - és olyan orvosként, aki már több ezer beteget látott - elmondhatom, hogy jelenleg egyetlen tanulmány sem bizonyítja meggyőzően, hogy ezek a gyakorlatok hosszú távon jelentős előnyökkel járnának vagy kiváltanák a szemüveg szükségességét. Egyszerűen nincs erre tudományos bizonyíték. A szemtornagyakorlatok hatásosságára vonatkozó kutatások hiánya miatt fontos, hogy kritikusan viszonyuljunk az ilyen jellegű ígéretekhez. Bár egyes gyakorlatok átmenetileg enyhíthetik a szemfáradtság tüneteit, tartós látásjavulást nem várhatunk tőlük.

Mit mond a tudomány?

A bizonyítékok hiánya igaz szinte minden szemészeti állapotra és betegségre, beleértve az olyan gyakori problémákat is, mint a myopia (közellátás), amely esetén a közeli tárgyak tiszták, de a távoliak elmosódottak. Igaz ez a hyperopia (távollátás) esetében is, amikor a távoli tárgyak tiszták, de a közeliek homályosak. A szemtorna a presbyopia (öregszeműség) esetén sem segít, amely általában 40 éves kor körül jelentkezik. A presbyopia a szemlencse rugalmasságának csökkenése miatt alakul ki, ami megnehezíti a közeli tárgyakra, például az apró betűs szövegekre való fókuszálást. Ez a folyamat az életkor előrehaladtával folytatódik, így idővel egyre erősebb olvasószemüvegre lehet szükség. Bár egyes módszerek azt állítják, hogy csökkentik az olvasószemüveg iránti igényt, erre vonatkozóan kevés vagy semmi bizonyíték nincs.

Mit tehetünk a szemünk egészségéért?

Minden gyermeknek részt kell vennie egy alapvető szemvizsgálaton csecsemőkorban, majd 6-12 hónapos kor között. A harmadik vizsgálatot 1-3 éves kor között, majd egy alaposabb vizsgálatot 3-5 éves kor között kell elvégezni a szemek állásának, egészségének és az esetleges szemüveg szükségességének ellenőrzésére. A gyermekkori látásproblémák időben történő felismerése és kezelése kulcsfontosságú a normális látásfejlődés szempontjából. A kancsalság vagy a szükséges szemüveg hiánya a látás rendellenességeihez, például tompalátáshoz (amblyopia) vezethet. A gyermekeknél a közellátás progressziója lassítható, ha szüneteket tartanak, és nem töltenek órákat a telefonon vagy a számítógép előtt. Az iskolán kívüli, közeli olvasással töltött idő korlátozása - legyen az képernyő előtt vagy anélkül - segíthet lassítani a közellátás romlását. A túlzott képernyőhasználat szemszárazságot és szemfáradtságot okozhat. Érdemes betartani a 20-20-20 szabályt: 20 percenként tartsunk 20 másodperces szünetet, és nézzünk 20 lábnyira (kb. 6 méterre) a képernyőtől. Fontos a szem pihentetése és a pislogás. Esetenként a vény nélkül kapható műkönny is segíthet a száraz szem tünetein. A szabadban töltött idő jót tesz a szemünknek. Összefüggésbe hozták a gyermekkori közellátás előfordulásának csökkenésével. Fontos azonban, hogy még rövid ideig se nézzünk közvetlenül a napba, mert az maradandó károsodást okozhat a retinában.

Kiegészítők és kék fény szűrő szemüvegek

A kék fény szűrő szemüvegek reklámjai azt állítják, hogy megelőzik a fejfájást, a szemfáradtságot és javítják az alvást. Azonban egyes tanulmányok, köztük egy nagy, randomizált kontrollált vizsgálat szerint a kék fény szűrő lencsék nem változtatták meg a szemfáradtság tüneteit. Emellett csak korlátozott bizonyíték van arra, hogy ezek a szemüvegek javítják a cirkadián ritmust. Bár a kék fény valóban befolyásolhatja a cirkadián ritmust, a kék fény szűrő szemüvegek hosszú távú hatásai még nem teljesen tisztázottak. Az alvás minőségének javítása érdekében érdemes inkább a képernyőhasználati szokásainkon változtatni, például kerülni az elalvás előtti eszközhasználatot. Legyünk óvatosak azokkal az étrend-kiegészítőkkel vagy természetes gyógymódokkal, amelyek azt állítják, hogy meggyógyítanak bármilyen szembetegséget. Ezeket az állításokat nem támasztják alá szigorú tudományos bizonyítékok, és nincs rá bizonyíték, hogy javítanák a látást, csökkentenék a szemben úszó homályokat vagy kiváltanák a szemüveg szükségességét. Bár egyes tápanyagok, például az omega-3 zsírsavak valóban fontosak a szem egészségéhez, önmagukban nem helyettesítik a szakszerű szemészeti ellátást. A szembetegségek kezelése komplex feladat, amely személyre szabott megközelítést igényel.

Mi működik valójában?

Vannak olyan szemészeti állapotok, amelyeknél a látásterápia javasolt lehet, például a szemek helytelen állása vagy a közeli tárgyakra való fókuszálás nehézsége, amelyek kettős látást okozhatnak. Ezekben az esetekben a látásterápia speciális gyakorlatokat és eszközöket alkalmaz a szemizmok erősítésére és a binokuláris látás fejlesztésére. A terápia hatékonyságát azonban minden esetben szemész szakorvosnak kell megítélnie. A szem általános egészségének megőrzése érdekében a zöldségekben és más egészséges ételekben gazdag étrend segíthet csökkenteni egyes szembetegségek előfordulását. Egyes tanulmányok azt is kimutatták, hogy a testmozgás összefüggésbe hozható a glaukóma vagy az időskori makuladegeneráció kialakulásának csökkent kockázatával. Az egészséges életmód, beleértve a kiegyensúlyozott táplálkozást és a rendszeres testmozgást, számos krónikus betegség kockázatát csökkentheti. Bár ezek az életmódbeli tényezők nem helyettesítik a rendszeres szemészeti szűrővizsgálatokat, hozzájárulhatnak a szem hosszú távú egészségéhez. A dohányzás több szembetegséggel is összefüggésbe hozható, ezért fontos a dohányzás abbahagyása vagy elkerülése. Végül ne dörzsöljük a szemünket, mert ez fokozott irritációhoz vezethet. A smink eltávolítása lefekvés előtt segít minimalizálni a szemhéj irritációját. És ne aludjunk kontaktlencsével, mert az a szaruhártya fertőzéséhez és egyéb, a látást károsító állapotokhoz vezethet. (Eredeti cikk: sciencealert.com)

Népszerű bejegyzések