Földrengésálló 3D nyomtatott ház épült 5 nap alatt


Egy lenyűgöző, nemrég befejezett projekt bizonyítja, hogy a 3D nyomtatással készült otthonok alkalmasak lehetnek extrém időjárási viszonyokra és földrengésveszélyes területekre is. A ház mindössze öt nap alatt készült el nyomtatással, és jelentősen olcsóbban hozták létre, mint egy hagyományos, tégla-habarcs építésű otthont. A névtelen ház Almatiban, Kazahsztán található, és Közép-Ázsia első 3D nyomtatott házaként tartják számon. A BM Partners tervezte, és a COBOD egyik BOD2 modelljével nyomtatták ki, amely Európa legnagyobb adatközpontjáért is felelős volt. A COBOD nagyméretű 3D nyomtatói világszerte egyre több projektben vesznek részt, az egyedi geometriájú épületektől a gyors és költséghatékony lakásépítésig. Tapasztalt csapatuk folyamatosan fejleszti a technológiát az anyagok, a nyomtatási sebesség és a automatizálás terén.

Speciális betonkeverék földrengésbiztossághoz

A ház falainak tényleges kinyomtatása során a COBOD 3D nyomtató rétegekben préselt ki egy cementszerű keveréket egy fúvókán keresztül, mint minden más 3D nyomtatott építészeti projektnél. Azonban mivel Almati szigorú szeizmikus előírásokkal rendelkezik, a csapat egy nagyon erős, cementszerű keveréket használt, ezzel biztosítva, hogy ellenálljon a helyi viszonyoknak és akár a Richter-skála szerinti 7,0-s földrengésnek is. A COBOD elmagyarázza: "Az épület szerkezeti integritásának fokozása érdekében a BM Partners speciális, nagy szilárdságú betonkeveréket használt, melynek nyomószilárdsága meghaladta a 60 MPa-t (8500 PSI), ami jelentősen felülmúlja a Kazahsztánban jellemzően használt hagyományos tégla és kő 7-10 MPa (1015-1450 PSI) értékét." Az ilyen magas nyomószilárdság eléréséhez speciális adalékanyagok, például szilikapor, nagy reaktivitású metakaolin vagy acélszál hozzáadása szükséges a betonkeverékhez. Ezek javítják a beton tömörségét, kötési tulajdonságait és hajlító-húzó szilárdságát. A magas minőségű és nagy teljesítményű betonok kulcsfontosságúak azolyan igénybevételnek kitett szerkezeteknél, mint a földrengésálló épületek. A keverék helyi forrásból származó cementet, homokot és kavicsot tartalmazott, amit a COBOD International és a Cemex közös fejlesztésű D.fab adalékszerével javítottak fel, lehetővé téve a regionális igényekre szabott egyedi betonreceptúrákat. Figyelembe véve Kazahsztán szélsőséges éghajlati viszonyait, amely mínusz 57 és plusz 49 Celsius fok között változik, az épületbe expandált polisztirol betont is beépítettek a falak szigetelésére, ezzel javítva a fal hő- és hangszigetelő teljesítményét.

Emberi szakmunka a befejezéshez

Miután a falak elkészültek, emberi építőmunkások vették át a terepet, hogy ablakokat, ajtókat és minden mást beszereljenek, beleértve a bútorokat is. A nyomtató kezdeti beállításától a bútorok beszerelésének befejezéséig a projekt összesen két hónapot vett igénybe. A belső tér 100 négyzetméteres (1076 négyzetláb) alapterületű, egyetlen szinten, és egyszerű elrendezéssel rendelkezik, nagy üvegfelületekkel és tágas nappalival. Jelenleg bemutatóteremként működik, hogy demonstrálja a 3D nyomtatott építészet lehetőségeit. Egy COBOD képviselővel beszélgetve megtudtuk, hogy a ház költsége körülbelül 20 500 euró (nagyjából 21 800 dollár) volt, ami jelentősen olcsóbb a helyi átlagnál. A 3D nyomtatás folyamatos fejlődésével és elterjedésével az építőiparban várhatóan egyre több hasonlóan gyors és költséghatékony projekt valósul majd meg világszerte. A technológia különösen ígéretes megoldást kínálhat a megfizethető és minőségi lakhatás iránti növekvő igény kielégítésére, legyen szó szociális bérlakásokról, vészhelyzeti szállásokról vagy akár a fejlődő országok lakáshiányának enyhítéséről. 
  (Eredeti cikk: newatlas.com)

Népszerű bejegyzések