Intelligens virágok: amikor a növények "beszélgetnek"


Bár a növényeknek nincs központi idegrendszerük, néhányuk mégis képes intelligens viselkedésre. Andre Kessler, a Cornell Egyetem kémiai ökológusa és doktorandusza, Michael Mueller egy új tanulmányban amellett érvelnek, hogy egyes növényfajok viselkedése beleillik az intelligencia egy bizonyos meghatározásába. A tudósok szerint amikor a növények problémával szembesülnek, képesek cselekedni és reagálni környezetükre egyfajta memória és döntéshozatali képesség kombinációjával. Erre példa Kessler laboratóriumának felfedezése a magas aranyvesszőről (Solidago altissima).

A magas aranyvessző "meghallja" fajtársai segélykiáltását

Amikor a levélbogarak lárvái elkezdik rágni az aranyvessző leveleit, a növények illékony szerves vegyületeket (VOC) bocsátanak ki, jelezve a rovaroknak, hogy a növény sérült és jobb táplálékforrás után kell nézniük. Ezzel egy időben a megtámadott növények megváltoztatják a leveleikről visszaverődő vörös fény spektrumát is, amit a többi növény távolról is érzékel. A VOC-k és a fényjelek egyfajta titkos, távoli figyelmeztető rendszerként működnek, jelezve a közelben lévő többi aranyvesszőnek a fenyegető veszélyt. Csak a megfelelő "megértéssel" rendelkező rokon szomszédok képesek megfejteni a VOC-kba ágyazott kódot. Válaszul a szomszédos aranyvesszők megerősítik védelmi rendszerüket a ragadozók ellen, gyorsabban nőnek és védekezőanyagokat termelnek a rovarok ellen - hasonlóan az állatok immunrendszeréhez. Kessler és Mueller szerint ez a csendes és rejtett viselkedés azt mutatja, hogy az aranyvesszők nem csak integrálják a környezetből származó információkat, hanem anticipálják és felkészülnek a jövőbeli feltételekre a jelenlegi környezetük alapján.

Intelligens viselkedés idegrendszer nélkül?

Bár az aranyvesszőknek nincsenek elektromos jelekkel kommunikáló idegeik, sejtjeik kémiai jelzőrendszerrel kapcsolódnak össze, lehetővé téve, hogy a hálózat központi idegrendszer nélkül is egységesen mozogjon és reagáljon. Kessler és Mueller szerint a növények VOC-kra adott válasza több, mint puszta reflex vagy rögzült viselkedésminta. Ez egy "átgondolt" viselkedésváltozás, amely a növényevők és a versenytársak jelentette költségeken alapul. Egy 2022-es tanulmány szerint, ha nincsenek körülöttük más virágok, a megtámadott aranyvesszők nem bocsátanak ki ugyanolyan fényt a leveleikből. A kutatók szerint a növények az intelligens viselkedés olyan jeleit mutatják, mint a környezet érzékelése, a tanulás, a döntéshozatal és a memória. Bár ezek a folyamatok eltérnek az állatoknál megfigyeltektől, mégis az intelligencia egyfajta megnyilvánulásai lehetnek.

Vitatott terület, de ígéretes jövő

Az "intelligencia" fogalmának növényekre való alkalmazása erősen vitatott, de évtizedes tudományos elutasítás és megvetés után ez a kutatási terület végre kezd kibontakozni. Az aranyvessző messze nem az egyetlen növény, amely VOC-k segítségével "beszélget" titokban a szomszédaival a közös fenyegetésekről. A tudósok az 1980-as évek óta tudják, hogy egyes növények így cserélnek információt. Bár néhány kutató továbbra is szkeptikus az eredményekkel és az olyan szubjektív kifejezések használatával kapcsolatban, mint az intelligencia, világos, hogy több munkára van szükség bolygónk növényvilágának észlelési, tanulási, döntéshozatali és memóriafolyamatainak teszteléséhez. Az új felfedezések nem csak a növények viselkedéséről alkotott képünket változtathatják meg, hanem hozzájárulhatnak olyan területek fejlődéséhez is, mint a mezőgazdaság, a robotika vagy a mesterséges intelligencia. 

  (Eredeti cikk: sciencealert.com)

Népszerű bejegyzések