Olvasson újságot a Google Erarth-on!

A Google Earth legújabb, 4.2-es változatában megjelent egy új réteg (laver) a Featured Contents csoportban, Gigapxl Photos néven. Ha bekapcsoljuk, akkor kis fényképezőgépet ábrázoló ikonok jelennek meg a földgömbön, olyan helyeket jelölve, ahol különlegesen nagy felbontású fényképeket találhatunk. Ezek a fotók természeti látványosságokat és építészeti alkotásokat ábrázolnak. Az elnevezés nem véletlen, ezek a képek több gigányi képpontból állmak. A helyeket jelölő ikonra kattintva egy ablakban megnézhetjük a fotó kicsinyített változatát, elolvashatjuk a tudnivalókat a nevezetességről. Egy dupla kattintással vagy a “Fly into this photo” linkre kattintva kellemes repüléssel jutunk a kép készítésének helyszínére, ahol a megjelenítés átvált három dimenziós nézetre és a műholdkép előterében megjelenik az óriási felbontású fotó.
A térkép jobb felső sarkában megjelenő vezérlő gombok jelzik, hogy ezen a képen egyre apróbb részleteket figyelhetünk meg. Ha például kezdetben egy műemlék épület együttest látunk, egészen addig közelíthetünk a fotóra amíg az egyik újságos automata ablakába kitett napilap vezércikke is olvashatóvá válik.
Ezeket a különleges felvételeket a Gigapxl Project (gigapxl.org) készíti, pillanatnyilag az Amerikai Egyesült Államok és Kanada területén. A nagyvárosok közül a San Francisco, Los Angeles, San Diego, Calgary, Colorado Springs, Dallas, Seattle és Denver részleteit ismerhetjük meg, a természeti csodák közül pedig nem hiányzik a Grand Canyon vagy a Yellowstone park.

A kezdeményezésről a név alapján azt hihetjük, hogy digitális fényképezőgéppel dolgoznak, azonban ilyen felbontású kamerák nem léteznek. Ezért a fotók hagyományos filmre készülnek majd ezt szkennelik be egy olyan berendezéssel amelynek 6 mikron a felbontása. Az keletkezett kép 4000 és 6000 megapixel közötti felbontású. A kisebb méretű képek 44000 x 22000, a nagyobbak 88000 x 44000 képpontból állnak. Ezt a felbontás talán úgy lehet a legjobban elképzelni, hogy ha hagyományos tévéképernyőkön szeretnénk annyi képpontot megjeleníteni, amennyit egy ilyen fotó tartalmaz, 10 000 tévére lenne szükségünk. Ezeket az adatokat olvasva már nem kell csodálkozni, ha gyakorlatilag tetszőleges mélységig nagyíthatunk egy-egy ilyen különleges fotóra.
Ezeket a képeket eredetileg nem azért készítették, hogy egy újabb látványossággal bővítsék a Google Earth-t. A világ csodáinak dokumentálása volt a cél, olyan felvételekkel, amelyekből az adott hely legapróbb részletei is megismerhetők.

Aki még nem töltötte le az ingyenes Google Earth programot, az is ízelítőt kaphat abból, mit is jelent egy ekkora felbontás. A Gigapxl Project oldalain találhatunk egy nagy képgyűjteményt, amelyek közül egyet-egyet kiválasztva egy képsorozathoz jutunk, ami egyre nagyobb részletességgel mutatja a felvételt. Például a http://gigapxl.org/gallery-WhitePass.htm címen egy hegy gyomrába vágott alagútból kibukkanó vonatot találunk és a képsorozat végére már azt is tudni fogjuk, hogy a mozdonyvezető milyen baseball csapat sapkáját viseli.

Népszerű bejegyzések