11 titkos pont Magyarországon

Lehet, hogy nem is tud róla és éppen a Föld egy nevezetes, de rejtett pontján áll. A folytatásból kiderül, hogyan lehet ezeket megtalálni és mi a közös a magyarországi Kiscsécs, az ausztráliai Viktória sivatag és az Antarktiszon található Amundsen-Scott állomás között.
 
A Degree Confluence Projekt  arra vállalkozott, hogy összegyűjti a Föld azon pontjainak fényképét, ahol a földrajzi hosszúsági és szélességi körök metszik egymást. A képekhez leírás is tartozik, ami az adott földrajzi helyről szól, és amelyik elmondja pont megközelítésének, a fénykép  elkészítésének körülményeit. Az így elkészült képek és leírások egy internetes adatbázisba kerülnek, amely egy különleges képet ad bolygónkról.
Az ötlet Alex Jarrett-től származik, aki 1996 februárjában elhatározta, hogy egy ajándékba kapott GPS-szel felkeres egy „kerek” koordinátájú pontot. Ez az északi szélesség 43° 00' 00”  és a nyugati hosszúság 72° 00' 00” volt. Az adott ponton fényképet készített, majd további hasonló tulajdonságú pontokra is elzarándokolt. Hamarosan többen is felfedezték azt a magán weboldalt, ahol gyűltek a képek és leírások, és más országokból, földrészekről is hozzájárultak a gyűjtemény gyarapításához.


Amint a pontvadászat nemzetközi méretűvé vélt, a projekt szervezői elsődleges és másodlagos pontokra osztották a nevezetes kereszteződéseket. Azok tartoznak az elsődleges pontok közé, amelyek szárazföldön vannak, vagy olyan vízfelületen, ahonnan tiszta időben jól lehet látni a szárazföldet. A cél az elsődleges pontok felkeresése, de természetesen a megtalált másodlagos pontok is bekerülnek az adatbázisba.
Földünkön összesen 64442 olyan pont található, ahol az egész fokú hosszúsági és szélességi körök metszik egymást. Ezt a számot úgy kapjuk, ha az északi és déli sarkon található metszéspontokat egy-egy pontnak számítjuk. Ha levonjuk a sarkok közelében, az óceánokban található pontokat, 16174 olyan hely marad, ami  bekerülhet az adatbázisba. Ezek közül 14027 szárazföldön található. Eddig 11932 nevezetes helyet találtak meg és dokumentáltak fényképpel.
Bárhol is vagyunk a Föld felszínén, biztos, hogy legfeljebb 79  kilométer távolságra találhatunk egy olyan pontot, ahol a keresztezik egymást a fő hosszúsági és szélességi körök.

Magyarországon 11 helyen keresztezik egymást az egész fokú hosszúsági és szélességi körök. Mind a tizenegy pont elsődleges és mind a tizenegy benne van már az adatbázisban. Az első pontot még 2001-ben regisztrálták. A 47°N 18°E, a Balatonban található, nem messze Alsóörstől. Ennek a pontnak a leírásánál is megtalálhatjuk az  Antipode hivatkozást. Ez a földgömb pontosan ellentétes oldalán található kereszteződésre mutat. Aki eddig nem tudta, az innen is láthatja, hogy a hazai pontokkal ellentétes oldalon az óceán közepén találnánk magunkat, több, mint ezer kilométerre a legközelebbi szárazföldtől.   

Népszerű bejegyzések