Figyelje az éjszakai életet WiFi-s infrakamerával!

Elsősorban nem éjszakai szórakozóhelyek megfigyelésére gondolunk, hanem például kisgyermekünk nyugodt álmát tudjuk felügyelni egy új, éjjel is látó webkamerával.
Az Y-Cam Knight első ránézésre nem sokban különbözik a hálózatban használható kameráktól, legfeljebb az objektív körül elhelyezkedő apró LED-ekből sejthetjük, hogy valami különleges tulajdonsága is van a készüléknek.

A lejatszo.hu-tól kapott berendezés gyakorlatilag minden külön szoftver nélkül is használható, mindössze a helyi hálózathoz kell csatlakoztatni és áramot kell adni neki. Bár a kamerában WiFi csatlakozás is van, ennek beállításához először vezetékkel kell a hálózathoz kötni. Az Y-Cam beállításait és képét webböngészőn keresztül érhetjük el, ehhez mindössze az IP címét kell tudnunk. A megjelenő oldalon két pont közül választhatunk: állítgathatjuk a kamera paramétereit vagy nézhetjük az élőképet. A beállítások között találjuk meg a vezeték nélküli hálózati csatlakozást, így ha ezt bejelöljük, akkor már szabadon mozgathatjuk a kamerát a helyi WiFi által lefedett területen.
A beállítások között lehet azt is megadni, hogy milyen nagyságú képet közvetítsen a kamera. Ez akár 640x480 képpontos is lehet és természetesen a hang közvetítést is bekapcsolhatjuk.
Azon kevés kamerák közé tartozik, amely ekkora felbontás mellett is képes 30 fps sebességgel küldeni a képet, illetve lealassul a sávszélességünkhöz igazodva.

A képet és a hangot MPEG-4, illetve hang nélküli MJPEG tömörítéssel sugározza, így még viszonylag kis sávszélesség esetén is kiváló képet és hangot kapunk. Még mobil eszközökön is lehet nézni az “adást”, mert 3GPP kódolásra is képes a berendezés. Sőt, mindezt egyszerre is képes közvetíteni.
Szintén a beállítások között (Internet Explorer alatt) lehet bekapcsolni a mozgásérzékelő üzemmódot. Ezt használva akár elektronikus levélben is kaphatunk riasztást, ha a kép kijelölt területén valamilyen változás történik.

A kamera képét egyszerre akár 16 böngészőből is lehet nézni. Ez például lehetővé teszi, hogy minden komolyabb előkészület nélkül kisebb videokonferenciát szervezzünk. Ehhez persze arra is szükség van, hogy külső hálózatból is el lehessen érni a kamerát. Ezt változó IP cím esetén dinamikus DNS szolgáltatással lehet megoldani, amik közül a DynDNS-t tudja kezelni a kamera.
Visszatérve a lencse körül elhelyezkedő 30 LED-hez és az éjszakai élethez, az igazi meglepetés akkor következik, amikor besötétedik vagy lekapcsoljuk a lámpákat. Ekkor automatikusan bekacsolódnak az infra LED-ek és a kamera átkapcsol éjszakai üzemmódba. Ilyenkor természetesen nem fogunk színes képet látni. azonban akár teljes sötétségben is kiváló fekete-fehér videót kapunk. Nagyjából 10-15 méterre lát el ilyenkor a kamera.
Ezzel a megoldással és az egyszerű üzembe helyezéssel az Y-Cam például ideális lehet babamegfigyelésre. Egyszerűen csak a babaágy mellé tesszük, bedugjuk a konnektorba és máris a másik szobából is minden láthatunk. Ráadásul nemcsak nappal, hanem éjszaka is.

A kamerát Internet Explorer, Firefox és Safari böngészővel is kipróbáltuk, mindegyiknél gond nélkül lehetett látni a sugárzott képet, azonban néhány extra szolgáltatást csak az Internet Explorer-rel lehetett igénybe venni. Ez utóbbi böngésző lehetővé teszi a videókép digitális nagyítását, állókép készítését egy-egy képkockáról, sőt a videó rögzítését is. Ha az Y-Cam Knight-ot olyan hálózatban használjuk, amiben egy NAS is van, akkor akár hosszabb időn keresztül, folyamatosan rögzíthetjük az eseményeket éjjel-nappal.
A rögzített videó minőségéről két példa, egy rövid nappali és egy éjszakai felvétel egy babaőrzőként használt kamerával.
A kamerához külön kapható egy Shell ház, amivel kültéren is telepíthető a készülék.

Népszerű bejegyzések