Hamis fájlnevekkel támadják a hirdetők a fájlcserélőket

Ha fájlcserélőt használ, ne lepődjön meg amikor a legújabb Linux helyett egy Viagra-t reklámozó filmet fog a számítógépén találni. A PeerMatrix rendszerét használó hirdetéseket ugyanis akaratunk ellenére is le fogjuk tölteni.

Egy mai ASVA (Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány) hír arról számol be, hogy bejelentették a PeerMatrix szoftver legújabb változatát, amely most először lehetővé teszi a reklámozók számára, hogy 200 millió olyan felhasználót érjenek el, akik fájlmegosztó rendszereket használnak.
A program lényege, hogy a Gnutella hálózaton hamis keresési találatokat ad, így az eredeti állományok helyett kéretlen hirdetéseket kapnak a felhasználók. A rendszer a LimeWire, MP3 Rocket, Shareaza és a Gnutella hálózatán működő más P2P klienseket tudja megtéveszteni. A rendszer olyan hirdetéseket hoz létre, amelyek neve azonos azzal amit éppen keresünk.  Ha például valaki a legújabb Terminator filmet keresi, akkor az úgynevezett AdMorph technikával a hirdetők bizonyos fájljait átnevezi terminator.mpg-re és  ezt kínálja fel letöltésre a találati listában. A gyanútlan felhasználó persze letölti állományt és csak annak megnyitásakor, lejátszásakor fogja észrevenni, hogy nem azt kapta, amit szeretet volna. A rendszer eredeti ötletében olyan reklámok megjelenítéséről van szó, amelyek valamilyen ódon azért kapcsolódnak a keresett tartalomhoz, azonban erre nincs semmi biztosíték.
A PeerMatrix üzleti modellje arra épül, hogy ezzel a technikával 200 millió fájlcserélő felhasználót tudnak hirdetésekkel elérni. Pontosabban hamis fájlnevekbe burkolt, kéretlen hirdetésekkel.
Persze igaz, hogy aki fájlcserélőket használ, az meg is érdemli, azonban nem biztos, hogy a P2P hálózatokon található minden anyag illegális. Ha például valaki egy új Linux disztribúciót akar gyorsan letölteni, és helyette egy reklámfilmet kap egy potencianövelő szerről, nem biztos, hogy örül neki. Ez a megoldás majdnem olyan mint a levélszemétben küldött reklámok, ráadásul a PeerMatrix rendszerében nincs semmilyen kontroll, így a hirdetők egészen vad dolgokat is belecsempészhetnek a hamis névvel terjesztett állományokba. Ezek akár futtatható fájlok is lehetnek, ennek pedig hatalmas biztonsági veszélye lehet.

Népszerű bejegyzések