Nyomozzon ki mindent egy weboldalról!

A kíváncsiság és a nyomozó hajlam mindenkiben ott bujkál. Manapság már nemcsak emberekről, hanem weboldalakról is érdekes lehet megtudni minden háttérinformációt, adatot.

Ehhez elegendő mindössze egy ingyenes webes szolgáltatást igénybe vennünk. A QuarkBase (www.quarkbase.com) minden gyűjtőmunkát elvégez helyettünk. Csak be kell írni az oldal tetején található mezőbe annak a weboldalnak a nevét amire kíváncsiak vagyunk és azután már csak várni kell. A várakozási idő attól függ, hogy a megadott oldalra már kíváncsiak voltak-e mások is. Ha igen, akkor azonnal megkapjuk az eredményeket, ha nem, akkor 30-40 másodpercbe telik, amíg mindent összeszed a szolgáltatás.
És, hogy mi ez a minden? A nyomozás eredményeit több csoportba osztva kapjuk meg. Az Intro tartalmazza az alapvető tudnivalókat az oldalról. Így például láthatunk egy képernyőképet, logót, elolvashatjuk a rövid és a részletesebb leírását, megtaláljuk az oldalra jellemző címkéket, a kapcsolódó és hasonló oldalak címét, a kapcsolattartásként használható valós címet. Ezen kívül az is kiderül, ki és mikor jegyezte be a domain nevet és azt is, hogy ez mikor jár le.
A Popular elnevezésű adatcsoportból kiderül, mennyire népszerű az szájt a közösségi oldalakon. Megtudhatjuk, hány említés található róla a Delicious, Digg, Redit, Yahoo! Answers, Technorati, Wikipedia, StumbleUpon és Google Groups lapjain. Aki a számoknál többre is kíváncsi, akár az adott weboldalra vonatkozó összes hivatkozást is kilistázhatja ezekről a portálokról.
A Traffic csoportban az Alexa-ról származó grafikonokon nézhetjük meg, hogyan alakult a nyomozásunk tárgyát képező oldal látogatottsága az elmúlt félévben. A People rész felsorolja az oldalhoz tartozó cég legfontosabb munkatársait. Ha egyértelműen egy vállalathoz lehet kötni az adott weboldalt, akkor a Company alatt a cég székhelyét, alkalmazottainak számát és alapításának pénzügyi adatait is elolvashatjuk. Ha elérhető, akkor még a betöltendő állásokról is kapunk egy listát.
Egy oldal népszerűségét az is mutatja, hol és milyen formában tesznek róla említést vagy hivatkoznak rá. A Spotlight gyűjtemény erre ad választ. Linkekkel együtt felsorolja az oldal előfordulásait a Twitter-en, a TechCrunch-on, valamint a hír portálokon és blogokban.
A “nyomozati anyag” utolsó fejezete, a Technical, tartalmazza a weboldal üzemeltetési adatait. Például azt, hogy milyen szerver szolgálja ki az oldalt, mi az IP címe, milyen DNS szerverek tartoznak hozzá és hogy az IP cím alapján fizikailag hol található a szerver.

Népszerű bejegyzések