Készítsen útinaplót adattárolós GPS-szel

A műholdas helymeghatározáson alapuló készülékek és alkalmazások virágkorukat érik. Az egyik legújabb miniatűr eszközzel összegyűjthetjük, majd feldolgozhatjuk helyzetváltoztatásaink adatait.
Az i-gotU egy parányi GPS vevő, amit akkor is használhatunk, ha nincs nálunk olyan mobil eszköz, ami fel tudná dolgozni a földrajzi adatokat. A két változatban kapható  készülék külsőre csak nagyságban tér el egymástól. A nagyobbik egy Bluetooth egységet is tartalmaz, így ezt külső GPS vevőkén is használhatjuk számítógéphez, PDA-hoz vagy mobiltelefonhoz.
Közös tulajdonsága a készülékeknek, hogy bekapcsolás után képesek az előre beállított időközönként automatikusan meghatározni a pozíció adatokat és eltárolni azokat. Átlagos mintavételezés mellett akár 10 órán keresztül is naplózhatjuk, merre jártunk. Az időkorlátot az akkumulátor lemerülése jelenti, adattárolási szempontból ennek sokszorosára is képes a készülék. Arra is van lehetőség, hogy az automatikus naplózási pontokon kívül, kézi indítással is elmentsük az éppen aktuális koordinátákat. Ez akkor lehet hasznos, ha például pontosan rögzíteni szeretnénk, hol készült egy fotó. Az akkumulátort USB csatlakozáson keresztül lehet tölteni.

Az i-gotU fontos része a számítógépen futó szoftver, ezzel lehet a beállításokat elvégezni, illetve letölteni és feldolgozni az útvonal adatokat. A sajnos csak Windows alatt működő program automatikusan felismeri a készüléket, ha azt az USB portra csatlakoztatjuk. Ilyenkor határozhatjuk meg a majdani adatgyűjtés paramétereit. Aki nem szeretne elveszni ennek részleteiben, az választhat az előre beállított sablonok közül, amelyek tökéletesen megfelelőek például a gyaloglás, kerékpározás vagy autózás közbeni adatgyűjtéshez. A készülék ezekkel a sablonokkal általában 5-6 másodpercenként fog egy-egy pontot rögzíteni. 
A készülékben tárolt t útvonal adatokat a @trip PC programmal lehet áttölteni és feldolgozni. A feldolgozás részben azt is jelenti, hogy dátummal és leírással ellátva tárolhatjuk a megtett útvonalakat és a program arra is képes, hogy azonnal felrajzolja utunkat egy Google térképre. Ezen akár le is játszhatjuk, bejárhatjuk a megtett útvonalat. Ezen kívül részletes statisztikákat is kapunk az útról, mint például a megtett távolság, szintkülönbség, átlag- és maximális sebesség. Ha utunk során fényképeztünk is, akkor nagyon könnyen létrehozhatunk fotós útinaplót, mert a betöltött képeket, a készítés időpontjának szinkronizálásával pontosan azokra a pontok fogja tenni a program, ahol készültek. A földrajzi adatokat a képekhez is hozzáfűzi a szoftver, így azok a Flickr vagy Picasa rendszerében is a térkép megfelelő helyére kerülnek. 
A számítógépre áttöltött adatokat az egyedi fejlesztésű és teljesen magyar nyelvű  programból Excel formátumban is tudjuk exportálni, ami tökéletes kiindulási forma lehet például a menetlevelek elkészítéséhez.

Népszerű bejegyzések