Románia dobogós, mi nem kerültünk az első tíz közé

Nyilvánosságra hozták a tavalyi utolsó negyedévben mért világméretű internetes adatokat. A több szempont szerint toplistába állított országok között sajnos Magyarország sehol sem szerepel. Ennek legfeljebb azért örülhetünk, mert így ott sem találjuk hazánkat, ahol a világ legkevésbé behálózott országait sorolják fel.
Az amerikai Akamai Technologies negyedévente elkészíti azt a szabadon hozzáférhető jelentést, amelyben a világ 193 országát állítják sorrendbe internet elterjedtség, sávszélesség vagy éppen sebezhetőség szempontjából. A teljes anyagból (http://www.akamai.com/) nézzünk néhány érdekes, esetenként megdöbbentő adatot!  

Az összeállításból például megtudhatjuk, hogy melyik országokból indult ki a legtöbb  internetes támadás és milyen rendszerek voltak a kedvenc célpontok. A támadások legtöbbje az USA-ból, Kínából ás Svédországból indult el és a Microsoft-DS (Port 445), a WWW és a NetBIOS portokat támadták legtöbbször.  A vizsgált időszakban a hét napjai közül a hétfő és a péntek volt a legveszélyesebb, ezeken a napokon 20-25 százalékkal több internetes támadást észleltek.
Az  internet szolgáltatás kieséseket tárgyaló részben többek  között megemlítik az ARCOS tengeralatti kábel decemberi hibáját, ami Haiti három szolgáltatójából kettő teljes bénulását eredményezte. Több, mint három óra kellet ahhoz, hogy más útvonalakra terelődjön és helyreálljon az internet forgalom.  A legnagyobb méretű kimaradások listáját Egyiptom vezeti, ahol egy alkalommal több mint 1400 hálózat vált használhatatlanná. A hibák sorában India és Szaud-Arábia következik. Érdekes az a grafikon is, amelyik a legnagyobb közösségi oldalak “állásidejét” mutatja, Ezek alapján a Twitter használóknak kellett legtovább, pontosan 84 órán keresztül nélkülözniük kedvenc weboldalukat. Ezt a LinkedIn és Friendster követi, mindkettő több mint 40 órán keresztül volt elérhetetlen. 
Az internet elterjedéséről szóló táblázatokból kiderül, hogy a legtöbb egyedi IP címet, több mint 110 milliót az USA-ban találjuk, ezt 40 millióval Kína, illetve holtversenyben 27-27 millióval Japán és Németország követi. Az egy főre  jutó egyedi IP cím toplistájának első három helyezettje Svédország, Norvégia és a Kajmán szigetek. Mindhárom helyen 0.4 feletti ez az érték, azaz minden második-harmadik lakosnak van egyedi IP címe.
Az átlagosan legnagyobb sávszélességgel, 15 Mbps-kel Dél-Korea rendelkezik. Japán és Hong-Kong 7 Mbps átlagsebességgel foglalják el a második és harmadik helyet. Egy külön rangsort állítottak fel a széles sávval legjobban ellátott országokból. A mérési szempont itt az volt, hogy az összes internetkapcsolat közül hány százalék 5 Mbps feletti sebességű. A dobogó első helyére Dél-Korea került, itt a vonalak majdnem 70 százaléka ilyen gyors. A második Japán lett és Románia szerezte meg a harmadik helyet.  Szomszédunkban az internet kapcsolatok 45 százaléka 5 Mbps feletti.
Ha hiányoltuk hazánkat a toplistákból, az összeállítás vége felé örülhetünk, hogy azokba a táblázatokba sem kerültünk bele, amelyek a leglassabb internetelérésű országokat sorolja fel. A döntően 256 Kbps alatti sávszélességgel rendelkező országok első tíz helyezettje egy kivétellel, mind afrikai ország. 

Népszerű bejegyzések