VoIP hívások iPhone-on

A telefon költségek csökkentésének legegyszerűbb módja, ha interneten keresztül bonyolítjuk hívásainkat. WiFi hálózat közelében ezt az iPhone-nal is megtehetjük és fillérekért vagy ingyen telefonálhatunk mobilunkkal.

Az egy-két évnél nem régebbi mobiltelefonok legtöbbjére létezik olyan szoftver, amelyikkel a mobil adathálózaton vagy WiFi-n keresztül lehet internetes telefonhívásokat folytatni.  Az iPhone megjelenésével egyre többen szeretnék ezt a telefonálási lehetőséget az Apple telefonján is használni. A gond mindössze annyi, hogy az iPhone alkalmazásai nem használhatják a 3G hálózatot VoIP hívásokra, így csak ott lehet az internetes telefon szoftvereket használni, ahol WiFi hálózaton keresztül csatlakozunk a netre. Még ezzel a megkötéssel is igen vonzó az a lehetőség, hogy egy nyilvános hotspot-ot használva, akár külföldről is fillérekért telefonálhassunk. Az iPhone-os Skype változattal is meg lehet ezt tenni, azonban ez leginkább  akkor jó megoldás, ha másik Skype felhasználóval beszélgetünk. Igaz, hogyha van Skype Out egyenlegünk, akkor tetszőleges vezetékes vagy mobil számok is hívhatunk, azonban ennél kedvezőbb percdíjakat is kínálnak a VoIP szolgáltatók. Itt például a VoIPtalk-ot ajánlottuk, amivel csak 1.50 forintos percdíjat kell fizetnünk. 

Tetszőleges VoIP szolgáltatáshoz használhatjuk az ingyenes Fring programot, azonban ennél  zavaró lehet a beszélgetéseknél előforduló viszonylag nagy késleltetés.
Akit ez zavar, annak érdemes pár dollárt áldoznia a iSip (http://www.vnet-corp.com/iphone.htm) nevű alkalmazásra. A programmal tetszőleges VoIP szolgáltatásra be tudunk jelentkezni. Ehhez mindössze az adott rendszerben használt felhasználó nevünket és jelszavunkat kell tudni, illetve a szolgáltatás elérési paramétereit (SIP domaiin, SIP proxy, stb). Több előfizetésünk adatait is megadhatjuk és híváskor választhatjuk ki, melyik rendszert használjuk. Tárcsázáskor az iPhone telefonkönyve is rendelkezésünkre áll, illetve azt is beállíthatjuk, ha az adott VoIP szolgáltatásnál speciális számokkal kell kiegészíteni a telefonszám elejét. A beszélgetéseket kihangosíthatjuk, elnémíthatjuk és várakozó állapotba is helyezhetjük. A szoftver bejövő VoIP hívásokról a push notification segítségével értesíteni is tud, de alkalmas a Sip szolgáltatók hangposta fiókjainak kezelésére is.