Nincs többé titok: az összes számítógépes hibakód egy helyen

A számítástechnika és a hiba édestestvérek. Nincs olyan program, informatikai rendszer, aminél ne fordulna elő időnként hibás működés. Sokszor nehéz megmondani, mi okozza a hibát, mert csak egy kód jelenik meg a gépünkön.

A programozók megpróbálják úgy elkészíteni az alkalmazásokat vagy egy teljes operációs rendszert, hogy az működés közben minden előforduló esetre fel legyen készülve. Sokszor ezt csak úgy lehet megoldani, hogy a nem megfelelő működési körülményről egy hibajelzést küld a felhasználónak. Ez a hibajelzés azonban a legtöbb esetben csak egy kód vagy rövidítés és egy átlagos felhasználó nem tud meg belőle sok információt.

Éppen ezért lehet hasznos az az online szolgáltatás és a hozzá kapcsolódó windows-os és iPhone program, ami egy hatalmas és folyamatosan bővülő adatbázisból megmondja, hogy mit jelentenek a legtöbbször hexadecimális számokból álló kódok. Az Error Goblin oldalán gyakorlatilag minden hibakódról kideríthetjük, mi váltotta ki az adott program rendellenes működését. Ehhez mindössze be kell írni az oldalon megjelenő egyetlen nagy mezőbe az adott hibakódot és azonnal láthatjuk a megoldást. A legtöbb esetben a megadott kódhoz hasonló kódok is megjelennek, mert előfordulhat, hogy az operációs rendszerek illetve az alkalmazások különböző változatai (verzió számok, nyelvi változatok) egy kicsit más hibakódot adnak ugyanarra a rendellenességre.

A kódok mellett egy Windows vagy Apple ikont is találunk, ami azt jelzi, hogy melyik rendszerhez tartozik a hibajelzés.

Az ingyenes szolgáltatás jelenleg 16 984 kód leírását tartalmazza. Az üzemeltetők azokra is gondoltak, akik olyankor szeretnék egy hibakód leírását megtudni, amikor nincs internetkapcsolatuk.

Le lehet tölteni egy ingyenes windows alkalmazást (http://www.softpedia.com/get/System/System-Miscellaneous/Error-Goblin.shtml), amivel offline is ki lehet deríteni a hibát, illetve létezik egy iPhone program is (http://itunes.apple.com/gb/app/error-goblin/id390439679?mt=8), így akár zsebre is vághatjuk az egész adatbázis.

Népszerű bejegyzések