Hollywood otthon

Már nem ritkaság, hogy számítógépünkön vágjuk, szerkesztjük videó felvételeinket. Az iMovie új változatával profi eredményt tudunk elérni gyorsan és egyszerűen.

Míg az iLife ‘11 csomag fénykép szerkesztő és rendszerező programjáról megoszlottak a vélemények, addig a videó szerkesztő iMovie ‘11 igazán jól sikerült újdonságokat tartalmaz.

A program megtartotta a korábbi változat kezelőfelületét, így mindent ott találunk, ahol megszoktuk, csak az egyes szerkesztési műveletek bővültek, finomodtak.
Ezek közül az egyik legfontosabb, az előző iMovie változatnál kissé mostoha gyerekként kezelt hangszerkesztés. A videó részletek alatt láthatjuk a hangsáv grafikus megfelelőjét és egyszerű egér mozdulatokkal lehet azok hangerejét módosítani. Ugyanez igaz, ha a film alá egy másik, például zenei hangsávot teszünk. A hangerő változtatásakor a halkítás és hangosítás automatikusan fokozatosan történik.

A videó szerkesztésnél három úgynevezett egylépéses hatással bővült a választék. Ha kijelöljük a klip egy részét, akkor az Instant Replay egy lassított visszajátszást illeszt a videóba, a Flash and Hold  felvillantja és kimerevíti a kijelölt rész utolsó kockáját, a Jump Cut and Beats a bejelölt helyeken szaggatott ugrásokkal dobja fel filmünket.

Fényképeknél már lassan megszokhatjuk, hogy a különböző szoftverek fel tudják ismerni a fotón szereplő személyeket. Az iMovie ‘11 elemezni tudja a teljes videót és ki tudja választani azokat a részeket, ahol személyek szerepelnek. Itt most nem az a lényeg, hogy ki van a képen, hanem hogy egy, kettő személy illetve csoport szerepel a felvételen. Az elemzés után be lehet állítani szűrőket, hogy csak a megadott szempontnak megfelelő részeket lássuk, amikből azután már könnyű lesz kiválogatni egy klip összetevőit.

Ezt az elemzést remekül használhatjuk az iMovie ‘11 leglátványosabb szolgáltatáshoz, amivel filmelőzeteseket tudunk készíteni Hollywood-i stílusban. Amikor egy új projekthez kezdünk, akkor kiválaszthatjuk, milyen téma szerint akarjuk megszerkeszteni felvételeinket. A választék két új témával bővült: ezentúl már egyszerűen tudunk híradó tudósítás vagy sportközvetítés jellegű anyagokat vágni. Ezen kívül találunk egy új, Movie Trailers sablon gyűjteményt is, amiknek a használatával 1-2 perces  filmelőzetesek hozhatunk létre egy pár kattintással. Ha kiválasztottuk az előzetes jellegét, hogy milyen műfajú filmre emlékeztessen az összeállítás és azt, hogy nagyjából hány fontos szereplő lesz a filmben, akkor már csak ki kell tölteni a szöveges részeket és a megjelenő forgatókönyv megfelelő kereteibe kell húzni a videó kiválasztott részeit. A vágásokról, speciális hatásokról és aláfestő zenéről a program gondoskodik. Az elkészült előzetest természetesen a későbbiekben ugyanúgy szerkeszthetjük, mint a saját magunk által összeállított anyagokat.      

Egy minta filmelőzetes:


És ha már ilyen profi videókat tudunk készíteni, akkor azokat bizonyára másokkal is meg szeretnénk osztani. Ilyen téren is bővültek a program lehetőségei, mert a megfelelő jogosultságok beállítása után, egy kattintással tudjuk feltölteni a filmeket a YouTube, MobileMe, Vimeo, Facebook vagy CNN iReport oldalra. Ez utóbbival akár világhíresek is lehetünk, ha olyan tudósítást vagy élménybeszámolót küldünk, amit a neves hírcsatorna is közlésre érdemesnek tart.

Népszerű bejegyzések