Digitális térképen Földünk összes folyója


Az élet legtöbb területén a  hagyományos térképeket hamar felváltották a digitális változatok. Ezek kényelmes kezelhetőségével és egyre részletesebb felbontásával a papír változatok nem tudnak versenyezni. Azonban az elsősorban navigációs rendszerekhez használt digitális térképeken a folyók mostohagyerekek voltak.

Ezért is van nagy jelentősége a McGill University adjunktusának, Bernhard Lehner munkájának, amely a Föld folyóinak digitális feltérképezését tűzte ki célul.

A projektet még 2003-ban, a World Wildlife Fund-nál kezdte, mert kutatásai során azt tapasztalta, hogy bolygónk édesvíz készletéről csak nagyon hiányos adatok vannak. Ráadásul az ilyen térképeket a legtöbbször országonként készítették el, miközben a folyók a legtöbb esetben nem ismernek határokat.

A folyótérkép elkészítéséhez a NASA műholdjainak adatait és speciális számítógépes programokat használt. Hét év és több ezer számítógép óra után elkészült a folyók globális digitális térképe, aminek online változatát a National Geographic  internetes oldalán is meg lehet nézni.

A professzor azt reméli, hogy térkép alapjául szolgáló folyamatosan frissített adatbázis segítségével olyan fontos kérdésre is választ lehet majd kapni, hogy milyen hatása van a klímaváltozásnak bolygónk vízhálózatára és vizes élőhelyeire.

A kutatás következő fázisában Kanada, Szibéria és Skandinávia folyóinak adatait pontosítják és információkat gyűjtenek a vízgyűjtő területek határairól, méreteiről és a vízhozamokról.

Népszerű bejegyzések