Lengyel filmek a Mediawave-en

Összesen tizenegy mozgókép képviseli Lengyelországot a 23. Mediawave Film és Zenei Együttléten, ebből kilenc a nemzetközi filmprogram részeként, további kettő a speciális filmprogramban kapott helyet. A Mediawave Fesztivál lengyel programjának támogatója a budapesti Lengyel Intézet.
A 89 filmből álló nemzetközi filmprogramban szereplő kilenc lengyel alkotás igen jelentős arány: a bejutott filmek 10 százalékáról van szó.
A kisjátékfilmek közt három 2011-ben készült alkotás versenyez a nemzetközi zsűri előtt. Michal Janow A Mewa szálló portása (Portier z hotelu Mewa, 2011) című filmje, Krysztof Kasior háborús tematikájú Irány a háború (Idziemy na wojnę, 2011) című alkotása és Piotr Sułkowski egyfordulatosa, az idei Mediawave központi témájával foglalkozó „Nősztorik" blokkban szereplő A részlet (Szczegół, 2011). Az animációs filmek közt Piotr Ludwik On/Off (2013), Zofia Mikołajczak Töltés (Loading, 2011) és egy lengyel altatódal újraértelmezése, Tytus Majerski Egyszer volt egy király (Był sobie król, 2011) alkotása szerepel.
Vizuálisan izgalmas filmeket kínál a filmprogram „Műfajok határán" blokkja. Itt a lengyel filmet az éjszakai Brudnowski temető környékét lefestő, humorral fűszerezett, hátborzongatóan költői animációjú  At saint Vincent's (Na świetego Wincentego, 2011), Stanisław Furman alkotása képviseli. A fekete gipszbe karcolt film egy temetői buliról készült videófelvételre emlékeztet, ahol a főszereplők ördögök, démonok és halottak. A zenei blokkban Filip Dzierżawski Szerelem (Miłość, 2012) című filmje a 90-es évek egyik legfontosabb jazz formációjáról, a Love zenekarról szól, akik tíz évvel a banda szétválása után újra találkoznak, és megpróbálnak új fejezetet nyitni a Love történetében. Láthatjuk még továbbá Marcin Kamiński Körhinta(Karuzela, 2012) című dokumentumfilmjét, mely egy lengyel katona történetét meséli el, aki 2012-ben Afganisztánban rutin járőrözés közben életét veszti. A tragédia híre gyorsan terjed a bázison, és nem lehet tudni, hogy hogyan reagálnak a katonák társuk halálára. A rendező megrázó filmjében arra a kérdésre keresi a választ, hogy vajon megállítható-e az erőszak körhintája. 
A speciális és tematikus filmprogramban Michał Bielawski Vb. A magas tét (Mundial. Gra o wszystko, 2012) című filmje gazdag és exkluzív archív felvételek, animált fotók és illusztrációk, valamint kreatív interjúk révén mutatja be az 1982-es spanyol világbajnokságon bronzérmes lengyel futballcsapat kulcsfiguráinak történetét, meg-megszakítva a Szolidaritás mozgalom bebörtönzött tagjait mutató felvételekkel, amint a képernyőn keresztül követik a játék eseményeit. Łukasz Borowski 3 nap szabadság (3 dni wolnosci, 2011) filmjének hőse 15 év után kap három napos kimenőt a börtönből, s végigkövethetjük rácsodálkozását a börtönévei alatt megváltozott világra.
Az idei fesztivál lengyel zsűritagja Katarzyna Jaworska – a Tofifest Filmfesztivál igazgatónője.
Lengyel Filmek listája:
Michał JANÓW: Portier z hotelu Mewa / A porter from Mewa Hotel
Krzysztof KASIOR: Idziemy na wojnę / To war we go
Piotr SUŁKOWSKI: Szczegół / The Detail
Zofia MIKOŁAJCZAK: Loading
Tytus MAJERSKI: Był sobie król / Once there was a king
Stanisław FURMAN: Na świetego Wincentego / At saint Vincent's
Marcin KAMIŃSKI: Karuzela / Carousel
Filip DZIERŻAWSKI: Miłość / Love
Piotr LUDWIK: On/Off

Speciális és tematikus filmprogram:
Michał BIELAWSKI: Mundial. Gra o wszystko / Mundial. The Highest stakes
Łukasz BOROWSKI: 3 dni wolności / 3 days of freedom


Népszerű bejegyzések