Homofób támadás: valótlan információkkal védi a rendőrség a mundér becsületét

Számos valótlan információ szerepel abban a közleményben, amelyet az ORFK Kommunikációs Szolgálata pénteken 12:30-kor adott ki az augusztus 14-e hajnali homofób támadásról. A Szolgálat egyesületünkkel még aznap azt közölte, folyamatban van a közlemény javítása, ám erre a rendőrségnek az elmúlt öt nap nem volt elég.

2013. augusztus 14-én egy fiatalember két külföldi barátjával egy buliból tartott hazafelé. Egyikőjük egy körúti dohányboltban vásárolt, az üzlet előtt várakozó két társa közben megcsókolta egymást. Ez nem tetszett a közeli éjjel-nappali üzlet alkalmazottjának, aki homofób megjegyzéseket téve próbálta elzavarni a párt. Az eladó társaságában egy másik férfi is a helyszínen tartózkodott, ő a boltból egy baseball ütőt hozott elő, és azzal fenyegető mozdulatokat téve akarta távozásra bírni a fiatalokat. A sértettek rendőrt hívtak, a helyszínre érkező rendőrök azonban több mint fél óra múlva érkeztek csak a helyszínre és súlyos mulasztásokat követtek el. Sőt: azt ajánlották az elkövetőknek, tegyenek feljelentést a meleg pár ellen közszeméremsértés miatt.

Az ORFK Kommunikációs Szolgálata 2013. augusztus 16-án pénteken 12:30-kor közleményt adott ki Alaptalan híresztelések címmel. A közlemény szerint a rendőrség a sajtóhírekkel szemben 15 perc alatt a helyszínre érkezett és megadták a szükséges felvilágosítást az érintetteknek. A közlemény arra is kitér: az eljáró rendőrök jelentésében foglaltak alapján nem indokolt sem büntetőeljárás, sem szabálysértési eljárás megindítása.

A valóság ezzel szemben az, hogy a rendőrök dokumentálható módon csak 34 perc alatt érkeztek a helyszínre (ezt bizonyítja a sértett telefonjának híváslistája), és a közlemény kiadásának pillanatában a VIII. Kerületi Rendőrkapitányság még eljárást folytatott annak eldöntésére, történt-e bűncselekmény. "A szükséges felvilágosítás" annyiból állt, hogy a járőrök javasolták a fiataloknak, tegyenek feljelentést a rendőrségen, holott a közösség tagja elleni erőszak hivatalból üldözendő bűncselekmény. A rendőrök ugyanakkor azt is hozzátették: a csókolózással közszeméremsértést követtek el, ezért ellenük is eljárást lehetne indítani. A rendőrök célja ezzel egyértelműen az volt: elriasszák a sértetteket a további lépések megtételétől.

Az egyik sértett egyesületünk, a Háttér Társaság jogsegélyszolgálatához fordult. Jogi álláspontunk szerint az elkövetők közösség tagjai elleni erőszakot követték el, mivel fenyegetéssel próbálták rákényszeríteni a fiatalokat, hogy elhagyják a helyszínt, és erre a sértettek szexuális irányultsága miatt került sor. Álláspontunkat írásban eljuttattuk az eljárást folytató VIII. Kerületi Rendőrkapitányságnak is. Emellett pénteken 16:23 perckor helyreigazítást és bocsánatkérést kértünk az ORFK Kommunikációs Szolgálatától, mivel a közlemény nem egyszerűen valótlan tényeket tartalmazott, de valótlanság híresztelésével vádolta meg a bűncselekmény áldozatát, ezzel rossz hírét keltve.

Bár az ORFK Kommunikációs Szolgálata péntek este arról tájékoztatta jogsegélyszolgálatunkat, hogy a közlemény javítása folyamatban van, erre azonban az elmúlt öt nap nem volt elég a rendőrségnek. A hatóságok hasonlóan az idei Budapest Pride felvonulást követő erőszakos támadásokhoz most sem jártak el megfelelő körültekintéssel, és a hibák beismerése helyett az áldozatok lejáratásával próbálják hibáikat palástolni.

Elég volt a hatósági tétlenségből, itt az ideje, hogy az előítéletes indítékból elkövetett, homofób és transzfób bűncselekmények Magyarországon is megfelelő figyelmet kapjanak. Ehhez nyomozati protokollra, megfelelő szervezeti keretek kialakítására és mindenekelőtt a hatóságok képzésére van szükség, hogy a mostanihoz hasonló hibák a jövőben ne fordulhassanak elő.

Háttér Társaság

Népszerű bejegyzések