Vendégségben Magyarországon

Magyarország idén 18. alkalommal lát vendégül határainkon túl élő fiatalokat, hogy egy hét alatt ízelítőt kapjanak a hazai kultúrából, kreativitásból. A világ minden tájáról érkező 300 fiatal nemcsak hazai fesztiválokat, helyszíneket, kulturális programokat látogat végig, hanem saját művészeti együttesével be is mutatkozik a hazai közönségnek.

Tizenhét évvel ezelőtt, 1996-ban a Főpolgármesteri Hivatal millecentenáriumi rendezvényei kapcsán merült fel először az a gondolat, hogy a főváros határon túli fiatalokat lásson vendégül.  Így született meg a Vendégségben Budapesten – Határon túli magyar fiatalok találkozója. Az első rendezvényt követően maguk a résztvevők fogalmazták meg igényüket a rendszeres találkozásra, együttlétre. Ez a kívánság találkozott a Főpolgármesteri Hivatal elképzeléseivel, és így vált rendszeressé a program. Ezek után a program finanszírozását a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium vette át, bővült a meghívottak köre és vidéki rendezvények is bekerültek az programok közé.
A résztvevők között az első években erdélyi, kárpátaljai, horvátországi, vajdasági magyar ifjúsági csoportok voltak, ez mára a nyugat-európai régióban és Európán kívül élő magyar származású fiatalokkal bővült. 2011-ben már Ausztriából, Franciaországból, Kanadából, Uruguayból, Görögországból, Lengyelországból, Kaliforniából, Olaszországból és Dániából is érkeztek résztvevők.
Az elmúlt 17 év igazolta, hogy a program jelentős szerepet játszik a külhoni magyarság hazai kötődésének erősítésében. Az eddig lezajlott ifjúsági találkozókon 30 országból megközelítőleg 9600 fiatal vett részt és ismerkedett meg a főváros múltjával és jelenével, és itt szerzett élményeiken keresztül 9600 család és több száz kisebb-nagyobb közösség számára tették vonzóvá fővárosunkat.
2013-ban augusztus 15. és 22. között 18. alkalommal rendezzük meg az ifjúsági találkozót. Az idei rendezvényre 15 országból érkező 300 magyar nemzetiségű fiatal elsősorban középiskolás korú. Többségük valamilyen művészeti együttes (néptánccsoport, népi zenekar, kórus, kamarazenekar, színjátszó társulat stb.) tagjaként kap meghívást a találkozóra.
A programban harmonikusan ötvöződnek a közösségi együttlétek és a művészeti fesztiválok jellemzői.  A művészeti együttesek bemutatkozása mellett közművelődési és szórakoztató programok (múzeumlátogatás, ismeretterjesztő előadás, táncház, sétahajózás stb.) is szerepelnek a találkozó eseményei között. Idén Gödöllő nevezetességeinek megismerése mellett meglátogatják például az Operaházat, belekóstolnak a hagyományos kultúrába a Hagyományok Házában és a Mesterségek Ünnepén, de elutaznak Székesfehérvárra is, ahol többek között néptáncfesztiválon vesznek részt.
A fiatalok számára nagy lehetőséget jelent a budapesti közönség előtti bemutatkozás. 2012-ben a Budai Várban, a Mesterségek Ünnepén, valamint Egerben a XXIII. Agria Nemzetközi Tánctalálkozón kaptak lehetőséget a külhoni magyarság értékeinek bemutatására, népszerűsítésére, megismertetésére. Idén többek között a XVIII. Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztiválon lépnek színpadra.
A rendezvénysorozat kezdetei óta folyamatosan figyelemmel kísérjük és szervesen beépítjük programjainkba az adott esztendőhöz kapcsolódó eseményeket, magyar történelmi és közéleti személyiségek, nevezetes földrajzi helyszínek évfordulóit. Idén a résztvevők a Gárdonyi Emlékév keretében az író munkásságával ismerkednek többek között egy emlékesten.

Népszerű bejegyzések