Nehezebb idők várnak a hazai hackerekre

Otthonok biztonsági kameráinak felügyeletét átvevő hackerek, banki vagy éppen Facebook-profil azonosítókat ellopó számítógépes bűnözök „munkáját" nehezítheti meg egy új, külföldön már bizonyított fejlesztési módszertan. A NetAcademia Oktatóközpontban mostantól hazánkban is elérhető Certified Secure Programmer képzés révén a webes, asztali, illetve mobil alkalmazások is biztonságosabbá tehetők.
Mark Zuckerberg Facebook-profiljának feltörése, egy biztonságikamera-gyártó megoldásának megkerülése, melynek köszönhetően több száz lakásról került ki élő videofolyam az internetre, mind friss példaként szolgálnak arra, hogy a programozók által elkövetett hibák milyen károkat tudnak okozni. A vállalatok tudják ezt, ezért egyre komolyabb erőforrásokat szánnak meglévő rendszereik biztonsági tesztelésére. Az EC-Council etikus hacker tanfolyamát hazánkban kizárólagosan képviselő NetAcademia Oktatóközpont adatai szerint például Magyarországon már közel 1000-en szerezték meg a Certified Ethical Hacking minősítést, melynek segítségével a már kész alkalmazásokban tárhatók fel a kritikus biztonsági rések. Ugyanakkor a tudatos megelőzés, a biztonsági rések fejlesztési fázisban történő kizárása egyelőre úgy tűnik, hogy nincs fókuszban.
Alapvető problémát jelent, hogy a fejlesztők képzése jellemzően nem terjed ki arra, hogyan készítsünk megbízhatóan működő, biztonságos alkalmazásokat, s ez a fajta tudás sokszor még elvárásként sem fogalmazódik meg a projektek, illetve az állásinterjúk során" – mondja Fóti Marcell, a NetAcademia Oktatóközpont ügyvezető igazgatója. Márpedig az, hogy valami biztonságos lesz-e, kizárólag a fejlesztőn, illetve az őt foglalkoztató vállalaton múlik.
A biztonságos programozás tematikája:
Az EC-Council hivatalos ismertetője:

A teljes anyag elérhető a  Magyar Sajtóanyag Adatbázis-ban

Népszerű bejegyzések