Részben felújított épületben kezdi új évadát a Hagyományok Háza

Halász János kultúráért felelős államtitkár részvételével avatták fel szerdán az új liftet a Hagyományok Házának is otthont adó Budai Vigadóban, így már kerekes székkel is megközelíthető az évi több száz programnak helyet adó színházterem. Az épület több irodahelyisége is megújult abból a 100 millió forintból, amelyet a kormány tavaly biztosított a belső felújítás megkezdésére.

Egy cimbalom és a rajta játszó zenész bukkant elő az ajtók mögül, amikor Halász János államtitkár hívta az új liftet a Hagyományok Házában, miután Kelemen László főigazgatóval közösen elhelyezték a felvonó felé mutató irányítótáblát az aulában. A liftben kényelmesen elférő és onnan könnyen kigurítható cimbalom azt demonstrálta, hogy mától a Budai Vigadó felső szintjei is akadálymentesen megközelíthetőek.
Tavaly a kormány 1515/2012. (XI.16.) számú határozatával a tartalékkeretből 100 millió forintot biztosított az intézménynek az akadálymentesítésre és a belső felújítás megkezdésére.A pincétől a második emeletig közlekedő lift beépítése, az érintett területeken található mosdóhelyiségek átépítése és a földszinten egy akadálymentesített mosdó létrehozása végül összesen 68 millió forintba került. A kívülről néhány évvel ezelőtt szépen felújított épület belső részei nagyon rossz állapotban voltak, ezért a támogatás többi részét a ház belső termeinek korszerűsítésére fordították. A maradék összegből és a Hagyományok Háza saját forrásaiból származó 9 millió forintból megújult a ház elektromos rendszere, belső tereket, irodákat, vizesblokkokat újítottak fel, biztonságvédelmi eszközöket szereltek fel, továbbá kialakítottak egy új pénztárhelyiséget is. A munkák végeztével a Budai Vigadó 77 belső helyisége, irodája és mosdóblokkja, összesen 1019 mújult meg.
A munkálatok eredménye az is, hogy a korábbi, nem feladat- és létszámarányos területhasználatból adódó méltatlan állapot megszűnt: így mostantól az egy szervezeti egységhez tartozó munkatársak funkcionálisan nem szétszórtan, hanem egy szinten, kulturált, a munkavédelmi előírásoknak megfelelő irodákban dolgozhatnak.
A sajtóbejáráson ugyanakkor elhangzott: az épületben mielőbb további munkálatokra lenne szükség: 90 helyiség, 2737 m2 vár felújításra, a ház fűtését biztosító kazánok 37 évesek, a raktárként szolgáló pince folyamatosan beázik, a Magyar Állami Népi Együttesnek továbbra sincs megfelelő próbaterme. Ezért a Hagyományok Háza dolgozói azt remélik, a felújítást mielőbb folytathatják.
A sajtóbejáráson Kelemen László röviden ismertette őszi évad programját is, hiszen a részlegesen felújított intézményben már elindult a közművelődési, színházi évad. Éppen zajlik a már hagyományos Nyílt Hét, amikor egy hétbe sűrítve ízelítőt adnak a házban az év 365 napján folyó munkából. A hetet a Kulturális Örökség Napjai hétvégéjével zárják, de ugyanekkor, szeptember 21–22-én a Hagyományok Háza programokkal, információs sátorral várja a látogatókat a Nemzeti Vágtán és az Évadnyitó Színházi Korzón is az Andrássy úton. Az őszi évadban, annak ellenére, hogy a Magyar Állami Népi Együttes Észak-Amerikában turnézik, zavartalanul folytatódnak a sorozatok, bérletek is, például a Fölszállott a páva döntőseit bemutató sorozat, vagy a Mesterek és tanítványok elnevezésű, utóbbiban legközelebb Berecz András és gyermekei mutatkoznak be. Ősszel számos határon túli és hazai együttest, zenekart látnak vendégül színháztermükben, sőt, novemberben új családi sorozatot is indítanak a Nagyvárad és a Háromszék Táncegyüttes egy-egy gyerekelőadásának meghívásával. Ezekben a hetekben indulnak akkreditált képzéseik, tanfolyamaik, gyerekfoglalkozásaik, amelyekre egész évben várják a hagyományos kultúra iránt érdeklődőket. Újra látogatható a nyáron leltár miatt zárva tartott Martin Médiatár is.


Népszerű bejegyzések