Gyűjtsünk együtt a vágyott mobilra!

Az iskolásoknak fontos a trendkövetés: figyelik egymás ruháját, felszerelését, mobiltelefonját, és gyakran csak azért könyörögnek, mert a többieknek már van valamijük, ami nekik nincs. A szülők ilyenkor dilemmáznak: megvegyék-e a kért tárgyat csak azért, hogy az ő gyerekük is „menő" lehessen, lépést tudjon tartani a többiekkel vagy mérlegelnek, hogy mire hajlandóak áldozni és mire nem. Gyerekpszichológus és a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő zsűrielnöke segítségével jártuk körbe, milyen anyagi és lelki szempontokat érdemes átgondolni a kamaszodó, trendkövető gyerekek szüleinek.
„Apu, olyan ciki ez a régi telefon, vegyél nekem egy okostelefont, az osztályban már mindenkinek az van!" – ez a mondat valószínűleg sok szülő számára ismerősen cseng. Ráadásul hiába veszünk meg egy tárgyat a gyereknek, a következő héten úgyis kell neki egy újabb divatos cipő, márkás karóra, vagy a padszomszédnál látott mp4 lejátszó. Hol a határ, amit egy szülőnek érdemes meghúzni, meddig engedhetünk egy kamasz unszolásának?
„Fontos szempont, hogy egy kérés belülről fakad, valóban szeretne egy tárgyat megszerezni a gyerek, mert szüksége van rá, vagy külsőleg irányított, csak azért akar annyira valamit, mert a trendi holmi birtoklásával úgy érzi, tartozni tud valahová, befogadja egy adott közösség, például az osztálytársai" – mondta Németh Erika klinikai gyermekszakpszichológus. Hozzátette: ez nagyrészt függ a szülői mintától is. „Sokszor a felnőttek sem biztosak magukban: jó szülők akarnak lenni, de nem tudják, hogyan tegyék ezt. Van, aki rossz szülőnek érzi magát attól, ha nemet mond, ezért nem tudatosan dönt a gyerek kérésekor."

A teljes anyag elérhető a  Magyar Sajtóanyag Adatbázis-ban

Népszerű bejegyzések