Közös erővel a biológiai sokféleség megőrzéséért

Elkészült a megújult Nemzeti Biodiverzitás Stratégia tervezete, amelynek széleskörű vitájára a Vidékfejlesztési Minisztérium és partnerei szervezésében egy országos konferencia keretében került sor 2013. október 30-án. 

A Stratégia megújítása égető feladat, mert globális, európai és hazai szinten is riasztó mértékben csökken a biológiai sokféleség, súlyos ökológiai, társadalmi és gazdasági következményeket okozva. A biológiai sokféleség csökkenésének megállítása így egyre nagyobb kihívás, amelyre válaszul megújultak a nemzetközi és európai biodiverzitás stratégiák, s most ezekkel összhangba kell hozni a hazai stratégiát is.

A Vidékfejlesztési Minisztérium által kidolgozott, a hazai biológiai sokféleség megőrzését és javítását 2020-ig célzó biodiverzitás stratégia intézkedései között szerepelnek többek között élőhely rekonstrukciók, fajvédelmi intézkedések, a tájdiverzitás megőrzését szolgáló intézkedések, zöld infrastruktúra fejlesztését szolgáló beruházások, a természetközeli gazdálkodási módok további terjedését segítő intézkedések, az inváziós fajok visszaszorítását szolgáló beavatkozások, a genetikai erőforrások megőrzését szolgáló intézkedések, illetve a genetikailag módosított szervezetek termesztésének tiltása.

A stratégiatervezet alaposan átgondolt szakmai anyag, igyekszik a globálisan is megoldatlan kérdést kezelni. A gazdasági fejlődés és a biodiverzitás megőrzésének összeegyeztetése azonban globális szintű valódi paradigma-váltást tenne szükségessé, melyre a jelenlegi fogyasztói társadalmak nincsenek felkészülve. Jelen helyzetben a stratégiának a legfontosabb aktuális eleme egy széleskörű tájékoztatás, nevelés kell, hogy legyen az emberiséget fenntartó ökoszisztéma szolgáltatásokról és ennek biodiverzitási összefüggéseiről - mondta Vida Gábor, akadémikus, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács tagja.

A stratégia alapvető törekvései jók és a helyes irányt mutatják. Civil szervezetként az együttműködésben azon dolgozunk, hogy a kihívásokra tekintettel a tervezet tovább erősödjön, és választ adjon arra is, hogy hogyan szűnhet meg az újabb és újabb hazai zöldterületek igénybevétele nagyberuházások számára, hogyan szűnhet meg az élőhelyek feldarabolódása és hogyan érthetik meg az emberek a biológiai sokféleség jelentőségét. Emellett a talaj biodiverzitása is legyen fontos eleme a stratégiának, hiszen ez az ökoszisztéma szolgáltatások egyik alapfeltétele, és csak a talajművelési technikák megváltoztatásával van remény a hazai biológiai sokféleség megóvására – mondta Gyulai Iván, a Közép-magyarországi Zöld Kör biodiverzitás szakértője.

A teljes anyag elérhető a  Magyar Sajtóanyag Adatbázis-ban

Népszerű bejegyzések