2013. november 25.

A szülőket korlátozza, vagy a gyermekeket védi?

A gyermekorvosok üdvözlik a pneumococcus vakcina bevezetését az ingyenes kötelező oltási rendbe 
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete és az Országos Gyermekegészségügyi Intézet az alapellátásban dolgozó és az oltásokat végző gyermekorvosok nevében nyílt levélben üdvözli az újabb védőoltás bevezetését és egyben tiltakozását fejezi ki az oltásellenes nézetek terjesztése ellen.
A pneumococcus (Streptococcus pneumoniae) okozta fertőzés jelenleg is évente gyermekek millióinak haláláért felelős világszerte, holott védőoltással már van lehetőség hatékony specifikus prevencióra. A cseppfertőzéssel terjedő fertőződés első lépéseként a pneumococcus törzsek megtelepedése az orr-garat nyálkahártyáján már a születést követő napokban elkezdődhet. A tünetmentes pneumococcus hordozásból később kialakulhat gennyes középfülgyulladás, mely jelenleg az antibiotikus kezelés leggyakoribb oka csecsemő- és kisgyermekkorban. A véráramba kerülő baktériumok invazív pneumococcus betegséget, vérmérgezést, tüdőgyulladást, gennyes agyhártyagyulladást okozhatnak.
Egy nemrég megjelent sajtóközlemény szerint a szülők döntési jogát korlátozza az oltási rendszer bővülése egy újabb kötelező védőoltás bevezetésével. Ezt a megállapítást az oltásokat ellenzők szövetségének véleményével igyekszik alátámasztani.
Magyarországon a pneumococcus okozta agyhártyagyulladásokról 2000 óta van hivatalos adatgyűjtés. Az elmúlt évtizedben (2001 és 2008 között, www.oek.hu) 505 esetet regisztráltak, az érintettek harmada nem élte túl a betegségét. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a pneumococcus fertőzés okozta tüdőgyulladás az idegrendszeri, illetve a véráramfertőzéseknél kb. 100-szor gyakoribb, ráadásul minden tüdőgyulladásra kb. 100 gennyes középfülgyulladás előfordulása becsülhető. A pneumococcus fertőzések további jelentőségére hívja fel a figyelmet az a tény is, hogy az évente a világon végigvonuló influenzajárványok során a tüdőgyulladás okozta halálozás emelkedik, a két fertőzés szinergizmusa révén.
Jelenleg a pneumococcus fertőzés megelőzésére kétféle vakcina áll rendelkezésre. A már évtizedek óta forgalomban lévő, a baktériumok tok polysaccharid darabját tartalmazó vakcina (23-PPS) két évesnél fiatalabbakban az immunológiai éretlenségük miatt nem képes immunválaszt kiváltani. A modernebb, konjugált pneumococcus vakcinát 2000-ben kezdték el életkorhoz kötött védőoltási programban alkalmazni az USA-ban, elsőként 2 hónapos csecsemőket oltva. Már három évvel a vakcinációs program kezdete után jelentős csökkenést lehetett látni az invazív pneumococcus betegség miatti hospitalizációban és halálozásban az oltott korcsoportokban, ám az is nyilvánvalóvá vált, hogy ez a kedvező hatás egyben minden korosztályban, az oltatlanokban is kimutatható, tehát populációs hatás is létrejött. A kedvező eredmények nyomán a WHO állásfoglalása értelmében a konjugált pneumococcus vakcina a Nyugat-Európai országok életkor szerinti oltási rendjébe is beillesztésre került.
Magyarországon a pneumococcus fertőzés elleni csecsemőkori védőoltásokat az országos program keretében 2008 októberében kezdték el alkalmazni a házi gyermekorvosok. Akár világszenzációnak is mondható, és gyermekorvosaink munkáját dicséri, hogy – az azóta eltelt rövid idő ellenére – 2012-ben már a 95 százalék fölött mozgott a két éven aluli korosztály átoltottsága. Az eredmények minden kétséget kizáróan igazolják a védőoltás kedvező hatásait: látványosan csökkent a pneumococcus agyhártyagyulladások száma mind az oltott, két éven aluli korosztályban, mind az idősebb korcsoportokban, első jeleként a vakcinációs program „nyájimmunitást" is kiváltó hatásának. Ezen eredmények annak is köszönhetőek, hogy az immunizációs program keretében a magyar állam a csecsemők, kisgyermekek számára a jelenleg elérhető legmagasabb szerotípus lefedettséget nyújtó, azaz a legtöbb féle baktériumtörzs okozta fertőzés ellen védő oltóanyagot biztosítja. A pneumococcus védőoltási programmal egy időben indított, országos pneumococcus surveillance eddigi összesített adatai szerint mintegy harmadával csökkent az invazív pneumococcus betegség előfordulása a védőoltási program elkezdése óta, mint a megelőző időszakban.
A teljes anyag elérhető a  Magyar Sajtóanyag Adatbázis-ban

Mesterséges intelligenciával debütált az LG G7 ThinQ

Az LG Electronics (LG) bemutatta legújabb felsőkategóriás okostelefonját, az LG G7 ThinQ -t. Az új készülék az alapvető szolgáltatásokon túl...