Mindennapos lesz a DNS alapú orvosi kezelés

2008 óta világszerte több mint 10 százalékkal megnövekedett a rákos megbetegedések száma. A kór 14 millió embert támad meg és 8,1 millió életet követel naponta.

Öt éven belül a betegség kezelése pontosabb és személyre szabottabb lehet: az orvosokat számítógépek segítik majd, hogy jobban megértsék, hogyan fejti kihatását a rák a beteg szervezetében és DNS-ében, és hogy ezek ismeretében komplex gyógymódokat fejleszthessenek ki a legyőzésére.
Öt éven belül a Big Data analitika és a felhő alapú kognitív rendszerek a genetikai kutatások eredményeit hasznosítva segíthetnek az orvosoknak a rák pontosabb diagnosztizálásában és személyre szabott kezelések kifejlesztésben, a világon több millió beteg gyógyulását segítve.
Okos rendszerek elemzik majd a genetikai szekvenálások eredményeit, és "betegkartonok", leletek, orvosi publikációk hatalmas adatbázisai között kutatva tanulnak, hogy minél gyorsabban javasolhassanak megfelelő terápiát az onkológusoknak.
A genetikai szinten perszonalizált rákterápia régóta rendelkezésünkre áll, de csak néhány klinika számára elérhetők a betegeket valóban segítő eszközök és információk. Öt éven belül, a felhőalapú kognitív rendszerek alkalmazásával, olyan gyorsan és széles körben lesznek alkalmazhatók a személyre szabott terápiák, mint soha azelőtt.    
Az IBM már megkezdte a lehetőségek feltárását, és egészségügyi partnereivel karöltve fejleszt olyan, a genetikai információkat részletesen feldolgozó rendszereket, melyek a hatékony terápia kiválasztásának idejét hónapokról vagy hetekről, napokra és percekre rövidíthetik.   
E rendszerek idővel még gyorsabbá lhatnak, miután intenzív tanulással még több tudást szereztek a betegekről, genetikai tulajdonságaikról és a szervezetük gyógyszerrel szembeni reakcióiról. Így a személyre szabott, DNS-specifikus kezelések lehetősége a stroke vagy szívinfarktus által veszélyeztetett páciensek számára is megnyílik.  

A teljes anyag elérhető a  Magyar Sajtóanyag Adatbázis-ban


Népszerű bejegyzések