2014. február 25.

Így fertőződnek meg a weboldalak

A vírusokat készítő bűnözői csoportok sokszor a legegyszerűbb módszereket használják fel a magyarországi weboldalak megfertőzésére és a kártevők terjesztésére, például ellopják az adminisztrátor jelszavát.
A Tárhely.Eu hazánk egyik legnagyobb hosting szolgáltatója, közel 35 ezer weboldal kiszolgálásáért felel. A rendkívül biztonságosra felépített szerverparkba kívülről nagyon nehéz betörni, mégis előfordul, hogy egy ügyfél weboldala megfertőződik – mondja Kárpáti Zoltán, a cég ügyvezetője. Ilyenkor pedig látogatók százainak a gépére kerülhet kártevő.
A fertőzés oka a legtöbb esetben nem az, hogy a hackerek törik fel az oldalt – esetleg a nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszer sérülékenységeit kihasználva. Ennél sokkal tipikusabb, hogy a bűnözők valamilyen kémprogram segítségével a tulajdonos gépéről szerzik meg a weboldal adminisztrációs rendszeréhez tartozó jelszót, majd annak birtokában egyszerűen besétálnak a szájtra. Az ilyen akciók ellen szinte lehetetlen központilag védekezni. A megoldást az jelentené, ha a weboldalak tulajdonosai karbantartanák biztonsági rendszereiket, és jogtiszta, frissített vírusirtó szoftverekkel védekeznének a jelszólopások ellen.
A tapasztalat azonban az, hogy több tízezer magyar kisvállalkozás tart fenn weboldalt, de csak töredékük figyel arra, hogy az adminisztrátorok számítógépein megfelelő védelmi programmal óvja a jelszavakat. Így pedig nem csupán az illegális szoftvereket kínáló weboldalakon fertőződhet meg a számítógépünk, hanem akár egy asztalos vagy vízvezeték-szerelő honlapján is.
A teljes anyag elérhető a  Magyar Sajtóanyag Adatbázis-ban

Mesterséges intelligenciával debütált az LG G7 ThinQ

Az LG Electronics (LG) bemutatta legújabb felsőkategóriás okostelefonját, az LG G7 ThinQ -t. Az új készülék az alapvető szolgáltatásokon túl...