Együtt visszük Erdélyt a Holdra! - Puli Space

Lezárult a Főtér.ro és a Puli közös projektjének első fázisa: eldőlt, mely erdélyi értékek, személyiségek, intézmények nevei kerülnek fel a Téridő Plakettre. A NASA-díjas Puli Space időkapszulája első magyar hasznos teherként juthat el a Holdra 2021 végén a Peregrine holdszondán.

Fókuszban a Hold 
A Hold újra az érdeklődés középpontjába került. A NASA Artemis programja 2024-re, 55 évvel az Apolló 11 történelmi küldetése után, tűzte ki az újabb emberes Holdra szállást. Ennek előkészítésén nem csak az Egyesült Államok dolgozik gőzerővel, egy gyorsan növekvő nemzetközi közösség munkálkodik azon, hogy égi kísérőnkön fenntartható módon teremtsük meg az emberiség állandó jelenlétét. Ehhez ugyanúgy ember nélküli küldetések kellenek az első körökben, ahogy az Apollo programban is automata felderítőkkel készítették elő a holdraszállást.

„Névjegyek" űreszközökön 
A robotikus felderítőkön a tudományos-műszaki kutatás mellett ma már szinte mindig találhatók kulturális-művészeti alkotásoknak is tekinthető táblák, emlékek. A nemrég Marsra érkezett Perseverance fedélzetén öt érdekességet is találunk, többek között a NASA "Send Your Name to Mars" kampányának emléket állító plaketten három mikrochip tartalmazza annak a 10 932 295 embernek a nevét, akik részt vettek a programban.

Népszerű bejegyzések