A halott legyek hatása: Hogyan befolyásolja az élettartamot a gyümölcslegyek tapasztalata?

A gyümölcslegyek korábban öregszenek meg, ha látják a saját fajuk halott egyedeit. Genetikai kísérletek során azonosítottak egy kis neuroncsoportot a gyümölcslegy agyában, amelyek reagálnak a halott légyek látványára, és beindítják az idő előtti öregedést.

A Michigan Egyetem kutatói, Christi Gendron és Scott Pletcher, tanulmányozták, hogyan befolyásolja az élettartamot a tapasztalatok által kiváltott fiziológiai változások. Eredetileg azt vizsgálták, hogy a gyümölcslegyek (Drosophila melanogaster) reagálnak-e más beteg legyek jelenlétére. "Nem láttunk reakciót, amíg az fertőzés meg nem ölte őket" - mondta Pletcher. "Ekkor bukkantunk rá."

A csapat azt találta, hogy a halott legyekkel 48 órán keresztül érintkező legyek átlagosan 45 napig éltek, míg azok, akik nem voltak halott légyekkel kitéve, több mint 60 napig éltek. Az élő legyeket a halottaktól üveggel választva, a csapat bebizonyította, hogy a halott légyek látványa viselkedési változásokat vált ki.

Bár meglepőnek tűnhet, hogy a gyümölcslegyek képesek felismerni saját fajtársuk halott tagjait, sok állat képes rá, beleértve néhány más rovart is - mondja Pletcher. Most a csapat azonosította a gyümölcslegy agyának azt a részét, amely részt vesz a halott legyek észlelésében, egy genetikai technika segítségével, amely fluoreszkálóvá teszi az aktivált neuronokat. A felfedezést megerősítette, hogy a neuronok gátlása blokkolja az élettartamra gyakorolt hatást. "Ez rendkívüli, mert csak néhány neuronról van szó, körülbelül húszról" - mondja Gendron. Az idő előtti öregedés ennek a neuroncsoportnak az inzulinnal kapcsolatos jelzésekre gyakorolt hatásának köszönhető. A részleteket még nem értik teljesen, de tudják, hogy az inzulin termelése és reakciói az öregedést befolyásolják sok fajnál, beleértve az embert is.

A csapat nem tudja biztosan megmondani, miért reagálnak a legyek így. "A spekulációnk az, hogy az állatok hangolva vannak a környezetben rejlő veszélyek észlelésére" - mondja Pletcher. "Nekünk, ha veszélyt érzékelünk, fokozott szorongás állapotába kerülünk." Más szóval, a halott legyek látványa stresszt okozhat a legyeknek, és ez a stressz rövidíti az életüket. Gendron szerint a legyek képtelenek elmenekülni a holttestektől, ami tovább növeli a stresszt.

A csapat azt is felfedezte, hogy bizonyos neuronok aktiválása hosszabb életet biztosít a legyeknek. Ennek oka nem világos, de ez a neuroncsoport lehet, hogy ellentétes hatást gyakorol, és csökkenti a stresszt - javasolják a kutatók. Gendron és Pletcher remélik, hogy a gyümölcslegyekben történő folyamatok megértésével olyan betekintéseket nyernek, amelyek relevánsak lehetnek a emlősökre, és talán egyszer segíthetnek olyan embereknek, mint a katonák és az egészségügyi dolgozók, akik gyakran ki vannak téve halott embereknek.

Népszerű bejegyzések