Anyajegyek: a kopaszodás ellenszere?

A Kaliforniai Egyetem irvine-i kampuszán (UCI) végzett kutatás során azonosították azt a folyamatot, amely során az anyajegyekben található pigmentképző sejtek jelentős szőrnövekedést okoznak. A felfedezés lehetőséget nyújthat az androgén alopecia, vagyis a fokozatos hajhullás kezelésére. Ez a probléma a 40 éves férfiak felénél és a nők 15 százalékánál jelentkezik.

A tanulmány szerint az anyajegyekben található két molekula, az oszteopontin és a CD44 kulcsfontosságú szerepet játszik a szőrnövekedés aktiválásában. Az anyajegyek különlegessége, hogy nagy mennyiségben tartalmaznak öregedő pigmentsejteket, mégis erős szőrnövekedést mutatnak.

Az öregedő pigmentsejtek nagy mennyiségben termelnek egy speciális jelzőmolekulát, az oszteoponint, amely arra készteti az általában alvó, pici szőrtüszőket, hogy aktiválják őssejtjeiket a hosszú, vastag szőrszálak erőteljes növekedése érdekében. Az őssejtek aktiválódása jól szabályozza a szőrtüszők növekedését, amelyek ciklikusan új szőrszálakat termelnek.

Az egérkísérletek és az emberektől származó anyajegyminták vizsgálata is megerősítette a kutatás eredményét. Az öregedő pigmentsejtek által termelt oszteoponin és a szőrszál-őssejtekben található CD44 molekula kölcsönhatása eredményezi az őssejtek aktiválódását, ami erős szőrnövekedéshez vezet.

A kutatók szerint ez az eredmény új lehetőségeket nyit a regenerációs rendellenességek kezelésében, ideértve az általános hajhullást is. Ahogy további információkhoz jutnak, új terápiákat fejleszthetnek ki, amelyek a szeneszcens sejtek tulajdonságait célozzák.

Népszerű bejegyzések