Az elektromos repülőgépek forradalma: a Joby Aviation megkapta az engedélyt a tesztrepülésekre

Az elektromos repülő járművek egyre nagyobb figyelmet kapnak a közlekedési iparban. Mostanra az Egyesült Államokban a Joby Aviation elektromos repülőgépe is megkapta a hatósági engedélyt a tesztrepülések megkezdésére. Ez a lépés előkészíti az utat az amerikai légierőnek történő átadásához, valamint a légi taxi szolgáltatás lehetséges elindításához.

A Joby Aviation által tervezett repülőgép egy helikopterhez hasonlóan képes fel- és leszállni, de vízszintes irányba dönthető rotorjai révén akár 322 km/órára is képes. Egy pilóta és négy utas szállítására alkalmas, legyen szó akár katonai, akár kereskedelmi célú üzemeltetésről. A repülőgép sorozatgyártása az elmúlt hat évben több mint 1000 alkalommal és több ezer kilométert repült prototípusokon alapul.

Az elektromos repülő autók korábban technológiai és üzleti szempontból is küszködtek. Egyes vállalatok bezárták kapuikat, miután nem sikerült megfelelően fejleszteniük az olcsó légi taxiszolgáltatást. Azonban a Joby Aviation mostani engedélye lehetőséget ad a sorozatgyártású repülőgép tesztelésére, és a teljes hatósági engedélyezésre még körülbelül 18 hónapot kell várni.

A Joby repülőgépei elektromos akkumulátorokkal működnek, amelyek hat billenőrotorját táplálják. Ez lehetővé teszi a repülést szén-dioxid-kibocsátás nélkül, bár a teljes szén-dioxid-kibocsátás az akkumulátorok töltéséhez használt áramforrásoktól függ.

A Joby Aviation repülőgépeinek első tesztjeit a kaliforniai Edwards légibázison tervezik elvégezni 2024-ig. Ez a repülőgépek katonai célú használatát is magában foglalja, hiszen a Joby már kötött egy 131 millió dolláros szerződést az amerikai légierővel a repülőgépek tesztelésére.

Az elektromos repülő járművek fejlesztése egyre inkább előrehalad, és a Joby Aviation mostani engedélye fontos lépés a technológia további fejlődése felé. A repülőgépek jövőbeli használata lehetőséget adhat a gyors és környezetbarát légi közlekedésre, amely megkönnyíti az emberek életét és csökkenti a környezeti terhelést.

Népszerű bejegyzések