A digitális euró: a jövő pénze?

Az Európai Bizottság szerdán előterjesztette javaslatát a digitális euró bevezetésére az euróövezetben. Az emberek egyre inkább digitális fizetőeszközökhöz nyúlnak a mindennapi tranzakcióik során, ezért az Európai Bizottság úgy gondolja, hogy fontos lehetőség lenne, ha mindenki maga választhatná meg az általa preferált fizetési módot.

A digitális valuták, különösen a bitcoin, az elmúlt években egyre népszerűbbek lettek, de a digitális euró egészen más lenne. Gyakorlatilag elektronikus készpénzként lehetne használni, és az Európai Központi Bank bocsátaná ki. Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke szerint a digitális euró-tárca ugyanolyan lenne, mintha érmék és bankjegyek lennének a zsebünkben. Könnyen lehetne fizetni vele, még csak internetkapcsolatra sem lenne szükség.

Egy bizottsági kutatás szerint az Európai Unió polgárainak 55 százaléka a készpénzmentes fizetést részesíti előnyben, míg 22 százalékuk a készpénzt, 23 százalékuknak pedig nincs preferenciája. Ez azt mutatja, hogy a digitális euróra való áttérésnek jelentős támogatottsága lehet.

Azonban a javaslatot kritikák is érték, különösen az adatvédelem terén. A közvélemény szerint aggályok merülnek fel a személyes adatok védelmével kapcsolatban. A kereskedelmi bankok pedig attól tartanak, hogy a digitális euró bevezetése esetén bankroham alakulhat ki. Az Európai Bizottság mindkét aggályra válaszolt, hangsúlyozva, hogy biztonsági intézkedések lennének érvényben. A személyes adatok teljes védelmet élveznének, és sem a bankok, sem az Európai Központi Bank nem láthatná vagy követhetné nyomon az emberek személyes adatait. Az offline fizetések hasonló szintű adatvédelmet biztosítanának, mint a készpénz használata esetén.

A bankokat az is nyugtatja, hogy lenne egy felső határérték arra, hogy mennyi pénzt tarthatnak az emberek digitális euróban. A jelenlegi javaslat szerint ez a határérték 3000 euró lenne.

A digitális euró bevezetéséhez az EU 27 tagállamának és az Európai Parlamentnek is támogatnia kell a javaslatot. Ha minden jól megy, akkor 2027-ben már használhatjuk is a digitális eurót, miután az Európai Központi Bank zöld utat ad a projektnek, amelyre várhatóan októberben kerül sor.

Népszerű bejegyzések