A számítógépek frusztráló világa: hogyan veszítjük el az időnket?

20 százalékunkat csak ülve töltjük a számítógép előtt, miközben semmi sem működik. Ez derült ki a Koppenhágai Egyetem és a Roskildei Egyetem közös tanulmányából, amelyben 234 ember tapasztalatait mérték fel. A kutatás szerint a számítógépek fejlődése ellenére is gyakran találkozunk olyan problémákkal, mint a lefagyott képernyő, a lassú folyamatok vagy az összeomló programok. A résztvevők 11-20 százalékának tapasztalatai szerint ezek a helyzetek rendkívül frusztrálóak és sok időt vesznek el a munkából. A tanulmány szerzői szerint ez a magas arány arra utal, hogy az átlagembereket nem vonják eléggé be a rendszerek fejlesztésébe.

A kutatásban résztvevők között diákok, könyvelők, tanácsadók és IT-szakemberek is voltak, tehát olyanok, akik kompetens felhasználóknak tekinthetők. Ez azt mutatja, hogy a problémák nem csak azokat érintik, akik kevésbé jártasak a számítógépek használatában. A legtöbb frusztráció mindennapi feladatokkal kapcsolatos, nem pedig bonyolult programokkal. A felmérés résztvevőinek 84 százaléka olyan hibákkal találkozott, amelyek már korábban is előfordultak, és 87 százalék szerint újra előfordulhatnak. Ez azt jelenti, hogy ugyanazokkal az alapvető problémákkal küzdünk, mint 15-20 évvel ezelőtt.

A tanulmány rámutat arra, hogy a számítógépek fejlesztése során nem eléggé veszik figyelembe a felhasználók igényeit és tapasztalatait. Kasper Hornbæk, a tanulmány egyik szerzője szerint elképesztő, hogy ilyen magas az elvesztegetett idő aránya, és hangsúlyozza, hogy az átlagembereket jobban be kellene vonni a rendszerek fejlesztésébe. Morten Hertzum, a tanulmány másik szerzője pedig kiemeli, hogy a legtöbb frusztráció mindennapi feladatokkal kapcsolatos, és nem olyan bonyolult programokkal, amelyek nagy teljesítményt igényelnek.

Magyarországon a vállalkozások 91 százaléka rendelkezik számítógéppel és internet-kapcsolattal, míg Dániában ez az arány 100 százalék. A dánok 88 százaléka pedig használ számítógépet vagy más eszközt a munkahelyén. Ezek az adatok azt jelentik, hogy egy normál munkahéten akár fél vagy akár egy teljes nap is eltelhet produktív munka nélkül számítógépes problémák miatt.

Összességében tehát a tanulmány rámutat arra, hogy bár a számítógépek technológiája fejlődött, még mindig sok problémával küzdünk a mindennapi használat során. Az átlagembereknek nagyobb szerepet kellene kapniuk a rendszerek fejlesztésében, hogy azok jobban megfeleljenek az igényeiknek és ne okozzanak felesleges frusztrációt.

Népszerű bejegyzések