Az AI-alapú ChatGPT: Az ígéret és a kihívások a tudományos kutatásban

A mesterséges intelligencia (AI) egyre nagyobb teret hódít a tudományos kutatásban is. Egy friss kutatás során egy tudós pár kevesebb mint egy óra alatt készített egy teljes kutatási cikket a ChatGPT nevű chatbot segítségével. A ChatGPT egy olyan AI-alapú eszköz, amely képes emberhez hasonló szöveget generálni. A cikk gördülékeny és lényegre törő volt, de a kutatók szerint még sok akadályt kell leküzdeni ahhoz, hogy az eszköz valóban hasznos legyen.

A kutatás során a tudósok egy nyilvánosan elérhető adathalmazt használtak, amely az egészséggel kapcsolatos telefonos felmérések adatait tartalmazta. A ChatGPT-t felkérték, hogy segítsen az adatok elemzésében és kódot generáljon a minták felfedezéséhez. Bár az első próbálkozások nem voltak sikeresek, a chatbot végül olyan kódot állított elő, amellyel fel lehetett tárni az adathalmazt.

Miután a kutatók rendelkezésre álltak egy strukturáltabb adatkészlettel, megkérték a ChatGPT-t, hogy segítsen nekik egy vizsgálati cél kidolgozásában. Az eszköz azt javasolta, hogy vizsgálják meg, hogyan befolyásolja a fizikai aktivitás és az étrend a cukorbetegség kockázatát. A ChatGPT több kódot generált, majd leszállította az eredményeket, amelyek szerint a több gyümölcs és zöldség fogyasztása és a testmozgás összefügg a cukorbetegség alacsonyabb kockázatával.

A ChatGPT-t további feladatokra is felkérték, például a kézirat összefoglalójának, bevezetésének és módszereinek megírására. Bár a chatbot világosan megírt kéziratot hozott létre, a kutatók felismerték, hogy vannak hiányosságok és pontatlanságok a generált szövegben. Például a ChatGPT hajlamos volt hallucinációkat generálni, például hamis idézeteket és pontatlan információkat.

A kutatók szerint az AI-eszközök használatának előnyei mellett számos buktatóval is szembe kell nézni. Az egyik aggodalom az, hogy az ilyen eszközök megkönnyíthetik a tisztességtelen gyakorlatokat, például a P-hackingot, amikor a kutatók több hipotézist tesztelnek, de csak azokat jelentik, amelyek szignifikáns eredményt hoznak. Emellett a generatív AI-eszközök könnyen vezethetnek gyenge minőségű cikkek elárasztásához a tudományos folyóiratokban.

A kutatók szerint az adatokból a papírig terjedő megközelítés, amelyben az emberi felügyelet központi szerepet játszik, lehet egy megoldás a buktatók elkerülésére. Fontos, hogy a kutatók könnyen megérthessék, ellenőrizhessék és megismételhessék a módszereket és a megállapításokat.

Összességében a ChatGPT és más AI-eszközök felgyorsíthatják a kutatási folyamatot, de még sok fejlesztésre van szükség ahhoz, hogy valóban megbízható és hasznos eszközökké váljanak a tudományos kutatásban. A kutatóknak figyelemmel kell lenniük az eszközök korlátaira és buktatóira, és gondoskodniuk kell arról, hogy az eredmények megbízhatóak és pontosak legyenek.

Népszerű bejegyzések