Az AI áttörése: A mesterséges intelligencia új korszaka

Az elmúlt években a mesterséges intelligencia területe drámai változásokon ment keresztül. A chatbotok sikertörténete mellett számos más területen is használják már az AI-t. A Google DeepMind például olyan cégekkel együttműködve dolgozik, amelyek a fehérjék hajtogatásától kezdve a gyógyszerfejlesztésen át a kereskedelmi szempontból életképes magfúzióig mindenben segítséget nyújtanak.

Az egyik legizgalmasabb eredmény, amit a DeepMind elért, a fehérjék hajtogatásában történt. A fehérjék gyűrött alakjának meghatározása évtizedekig tartó probléma volt a tudományban. A DeepMind azonban mindössze 18 hónap alatt megjósolta a szinte összes ismert fehérje szerkezetét. Az AlphaFold nevű mesterséges intelligencia segítségével a csapat megtanulta megjósolni a meg nem oldott fehérjék kinézetét. Ez az információ már most is segíti a kutatókat a malária kezelésétől kezdve a műanyag hulladék lebontására alkalmas enzimek létrehozásáig mindenben előrelépést elérni.

A DeepMind munkatársa, Pushmeet Kohli szerint még több munka vár a fehérjék dinamikájának feltérképezésére, a fehérjetervezés felgyorsítására és a fehérjemutációk hatásának megértésére. Az AI tehát továbbra is fontos szerepet játszik a tudományos kutatásban és a gyógyászatban.

Az AI azonban nem csak a tudományos területeken segít. Számos vállalat használja már az AI-t a kereskedelmi szempontból életképes magfúziós energia előállításához is. Az AI technológia fejlődése új lehetőségeket teremt a fenntartható energiatermelés terén.

Összességében elmondható, hogy a mesterséges intelligencia már most is segít megoldani a legnagyobb problémáinkat. A fehérjék hajtogatásától kezdve a gyógyszerfejlesztésen át a kereskedelmi szempontból életképes magfúzióig minden területen hasznos lehetőségeket nyújt. Az AI további fejlődése pedig még több előrelépést hozhat a tudomány és a technológia területén.

Népszerű bejegyzések