Az AI mesterséges intelligencia használatának művészete

A mesterséges intelligencia (AI) az ipari forradalom óta a legnagyobb technológiai ugrást hozza létre, és az ezzel való naprakészség elengedhetetlen ahhoz, hogy vállalkozása az új forradalom élvonalában maradjon. De mi is pontosan az AI, és hogyan működik?

A mesterséges intelligenciának számos fajtája létezik, de a legizgalmasabb jelenleg a nagy nyelvi modell, vagy LLM. A legismertebb LLM a ChatGPT, bár más modellekkel is érdemes foglalkozni. Az LLM-ek úgy működnek, hogy szöveges bevitelre adott válaszokat hoznak létre, ami azt a benyomást kelti, mintha beszélgetésben válaszolnánk, mint egy ember.

Azonban sokan, akik megpróbálják használni az LLM-eket, hamarosan rájönnek, hogy a válaszok, bár szemantikailag helyesek, nem olyanok, mint amilyet szerettek volna. A válaszok gyakran sablonosnak, ismétlődőnek és meglehetősen unalmasnak tűnnek. Nem ideális, ha egy bloghoz vagy közösségi poszthoz szeretne vonzó tartalmat generálni.

Az elkövetett hiba az, hogy nem használnak súgókat. A súgók olyan konkrét mondatok és utasítások, amelyekre az LLM-et felkészítik a válaszadásra. Az LLM-re úgy kell gondolnia, mint egy számítógépre (mert az is), és Ön a kódoló, csakhogy HTML helyett írott angol nyelvet használ.

Az LLM úgy működik, hogy az írott nyelvet számokká kódolja, lefuttat egy matematikai egyenletet, majd a választ szavakká dekódolja. A felszólítások finomításával, vagyis a "prompt engineering" segítségével megtanulhatja, hogyan érheti el az LLM-től a kívánt eredményeket, és elsajátíthatja a mesterséges intelligencia használatának művészetét.

Szóval, hogyan készítsük el a tökéletes kérést? Számos keretrendszer ad útmutatást: RTF (Role, Task, Format), CTF (Context, Task, Format) és RASCEF (Role, Action, Steps, Context, Examples, Format). Azok számára, akik a kihívást kedvelik, ott van a "megaprompt" - egyetlen, átfogó üzenet, amely részletezi a teljes követelményt. Alternatív megoldásként a "prompt láncolás" kisebb, emészthető lépésekre bontja a feladatot.

A ChatGPT különböző interakciós módokat is kínál. Akár gyakornokként, gondolkodó partnerként, kritikusként vagy tanárként, készen áll arra, hogy kielégítse az Ön igényeit. Tegyük fel, hogy friss marketingstratégiákat keres. Kérje a ChatGPT-t, hogy generáljon újszerű ötleteket (gyakornoki mód), tanácskozzon az ötletelés koncepciójáról (gondolatpartner mód), értékelje meglévő ötleteit (kritikus mód), vagy adjon gyors útmutatót a marketing taktikákhoz (tanár mód).

Fedezzünk fel néhány példát jól megfogalmazott felkérésekre, egy fiktív, londoni székhelyű IT-megoldásokkal foglalkozó cég, a "TechSolutions Ltd" hátterében. Márkáját innovatívnak, megbízhatónak és professzionálisnak pozicionálta:

Szerep, feladat, formátum (RTF):
Ön az EmailGPT, a technológiai iparágra szakosodott e-mail marketingszakértő.
Feladat: Segíts egy potenciális ügyfélnek szóló e-mail megfogalmazásában, amelyben bemutatjuk testreszabott informatikai megoldásainkat, és meghívjuk egy megbeszélésre.
Formátum: A feladat a következő: Biztosítsa, hogy az e-mail professzionális, tömör és meggyőző legyen.
Példa felszólítás: "EmailGPT-ként az a feladatod, hogy írj egy professzionális, tömör és meggyőző e-mailt egy potenciális ügyfélnek, amelyben bemutatod testreszabott IT-megoldásainkat, és meghívod egy megbeszélésre.".

Kontextus, feladat, formátum (CTF):
Kontextus: A TechSolutions Ltd. egy londoni székhelyű informatikai megoldásokkal foglalkozó cég, amely innovatív és megbízható informatikai megoldásokról ismert.
Feladat: Állítson össze egy blogbejegyzést, amelyben hangsúlyozza a kiberbiztonság fontosságát a mai digitális korszakban, és azt, hogy cégünk hogyan kezeli ezeket a problémákat.
Formátum: A feladat a következő: A blogbejegyzés legyen magával ragadó, informatív és 800-1000 szó közötti.
Példafelkérés: "A TechSolutions Ltd., egy előremutató IT-megoldásokkal foglalkozó, londoni székhelyű cég keretében írjon egy 800-1000 szavas, magával ragadó és informatív blogbejegyzést, amely hangsúlyozza a kiberbiztonság fontosságát a mai digitális korban, és azt, hogy vállalatunk hogyan segít kezelni ezeket az aggodalmakat."

Szerep, cselekvés, lépések, kontextus, példák, formátum (RASCEF):
Szerep: Ön a TechSolutions Ltd. marketing asszisztense.
Cselekvés: Fogalmazzon meg egy közösségi média kampánystratégiát.
Lépések: Határozza meg a célközönséget, válassza ki a megfelelő közösségi médiaplatformokat, határozza meg a kampány célkitűzéseit, készítsen tartalmi ütemtervet, és dolgozzon ki tervet az eredmények elemzésére.
Kontextus: A TechSolutions Ltd. új felhőalapú számítástechnikai szolgáltatást indít.
Példák: A kampány tartalmazhat infografikus posztokat, ügyfél-tanúságokat, élő kérdés-feleleteket és promóciós ajánlatokat.
Formátum: Mutassa be a tervet részletes, felsorolásszerű listaként. Írja angol nyelven.
Példafeladat: "A TechSolutions Ltd. marketingasszisztenseként az a feladatod, hogy kidolgozz egy közösségi média kampánystratégiát az új felhőalapú számítástechnikai szolgáltatásunkhoz. Kezdje a célközönség meghatározásával, a megfelelő közösségi médiaplatformok kiválasztásával, a kampánycélok felvázolásával, a tartalom ütemezésével és az eredmények elemzésére vonatkozó terv kidolgozásával. A kampány tartalmazhat infografikus posztokat, ügyfél-tanúságokat, élő kérdés-feleleteket és promóciós ajánlatokat. Kérjük, hogy a tervet részletes felsorolás formájában mutassa be. Írjon angol nyelven.

A blogokon túl

A ChatGPT képességei messze túlmutatnak a blogok írásán. Kiterjedt szövegek összefoglalására, friss koncepciók ötletelésére, szövegből származó meglátások szintetizálására, különböző típusú írásos tartalmak megalkotására, sőt kódolási szkriptek generálására is használható. Használhatja a rendezetlen szöveg vagy adatok koherensebb elrendezésbe való átstrukturálására is.

A ChatGPT-vel való interakciók további javítása érdekében ne habozzon asszertív lenni. Ha a kimenet nem felel meg az elvárásainak, adjon meg több részletet, és kérje meg a mesterséges intelligenciát, hogy vizsgálja felül a válaszát. Lehetősége van a "hőmérséklet" finomhangolására is, hogy egyensúlyt teremtsen a kreativitás és a konzervativizmus között.

A kommunikáció hangneme változatos lehet, a társalgástól és a könnyedtől kezdve a meggyőzőn át a joviálisig, a hivatalosig vagy a határozottig, az Ön igényeitől függően. A legjobb eredményt az fogja hozni, ha világosan és pontosan közvetíti az igényeit. Érdekes módon bizonyítékok utalnak arra, hogy az udvarias hangnem elfogadása javíthatja az eredményeket. Ne feledje tehát, hogy a mesterséges intelligenciával való interakció során ne felejtse el a "szívesen" és a "köszönöm" szavakat sem elfelejteni.

Végső soron a ChatGPT egy eszköz, és mint minden eszköz, ez is csak annyira jó, amennyire az azt használó személy. A megfelelő kezekben, a megfelelő utasításokkal, felszabadíthatja az új technológiában rejlő hatalmas lehetőségeket. Csak ne hagyja magát félrevezetni, és ne higgye, hogy ez olyan egyszerű, mint amilyennek látszik.

Népszerű bejegyzések