Az Idő Rejtélyei: Az Univerzum Lassú Filmmel játszik

Csillagászok először figyelték meg, hogy a világegyetem távoli pontjain látszólag lassabban telik az idő. A kutatók szerint az események ötször lassabban zajlanak olyan messzi régiókban, ahol az univerzumot egymilliárd éves korában látjuk, ami a mai korának nagyjából a tizede. Ez azt jelenti, mintha csökkentett sebességgel néznénk egy filmet.

Az idődilatáció nevű hatást az univerzum tágulása okozza, amit Albert Einstein már 1915-ben leírt az általános relativitáselméletében. Az univerzum tágulásának következményeként a fény megnyúlik, így nagyobb lesz a hullámhossza is. Ezért tűnnek vörösebbnek az ősi galaxisok. De az idő is megnyúlik, vagyis ha egy távoli objektum másodpercenként villan egyet, mire a fénye eléri a Földet, az univerzum tágulása miatt már több mint egy másodperces időközönként látjuk ugyanazokat a villanásokat.

A kutatók kvazároknak nevezett távoli, rendkívül erős fényforrások megfigyelésével igyekeztek megállapítani az idődilatáció mértékét a nagyon korai univerzumban. Az Aucklandi Egyetemen részletes elemzéseket végeztek 190 kvazáron, és sikerült olyan mintákat találni a fényjelzésekben, amelyeken keresztül tisztább képet kaptak arról, hogyan telik az idő több milliárd fényév távolságban.

Bár korábban valamiért nem sikerült megfigyelni az ősi univerzum idődilatációját, a csillagászok számítottak arra, hogy előbb-utóbb meglátják a jelenséget. Ez a felfedezés megerősíti a bizalmat abban, hogy tudjuk, hogyan működik a világegyetem. Albert Einstein adott nekik egy képet, és most tesztelniük kell azt, hogy megerősítsék vagy megcáfolják a relativitáselméletet.

Az idődilatáció megértése segíthet nekünk jobban megérteni az univerzum működését és fejlődését. Ez a kutatás további kérdéseket vet fel, és lehetőséget ad arra, hogy további kísérletekkel és megfigyelésekkel mélyebben ássunk a világegyetem titkaiba. A tudomány mindig újabb és újabb kérdésekre ad válaszokat, és ezáltal fejlődik tovább.

Népszerű bejegyzések